Italijanski akademik tvrdi da je karbonara američka, a isto kaže i za parmezan i picu

Italijanski akademik Alberto Grandi izazvao je kontroverzu tvrdnjom da je recept za karbonaru američki, kao i izjavom da jedino mesto na svetu gde se nalazi verodostojni parmezan je Viskonsin.
Italijanski akademik tvrdi da je karbonara američka, a isto kaže i za parmezan i picu
Foto: Pixabay
Profesor istorije hrane na Univerzitetu u Parmi takođe je tvrdio da su tiramisu i paneton relativno novi recepti i da većina Italijana nije ni čula za picu pre 1950-ih, preneo je Gardijan.
Ovaj akademik je poznat po hrabrim izjavama o italijanskoj hrani, ali za najveće italijansko udruženje farmera Koldireti, Grandijev "nadrealni napad na italijansku hranu" veoma je simptomatičan ako se zna da se vlada u Rimu nedavno kandidovala za nematerijalnu kulturnu baštinu na listi Uneska.
On tvrdi da su Amerikanci izmislili karbonaru, a da su paneton i tiramisu novi komercijalni proizvodi, a to ide toliko daleko da se postavlja hipoteza o parmezanu i onom proizvedenom u Viskonsinu u SAD, domovini lažnih sireva pod oznakom "Mejd in Itali", saopštilo je udruženje.
 
Grandi je takođe izazvao gnev Matea Salvinija, italijanskog zamenika premijera i lidera krajnje desničarske Lige, koji je dugo koristio hranu kao simbol nacionalnog identiteta Italije.
  • Lala iz Banata

    28.03.2023 17:05
    jeeel
    Ovaj rešio da izgibi glavu zbog pice.
  • mile

    28.03.2023 14:29
    drugoitalijanac
  • sasa

    28.03.2023 13:46
    Persija je ranije pravila
    U Pompeji nisu pronadjeni tragovi pica, ali su pronadjeni arheloloski dokazi da su u Persiji u 6-om veku pre nove ere pekli pljosnat hleb sa sirom. Realno je da istoricar hrane zna vise o poreklu hrane od politicara i marketinskih strucnjaka koji se bave problematikom zastite nematerijalne kulturne bastine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.