Ako želite da smanjite unos mesa: Ovo su dve hranljive opcije za zamenu

Sejtan (pšenično meso) i tofu su popularni biljni prehrambeni proizvodi koji su već godinama omiljeni među onima koji su potpuno ili delimično izbacili meso iz prehrane.
Ako želite da smanjite unos mesa: Ovo su dve hranljive opcije za zamenu
Foto: Pixabay

Oba proizvoda su odlične i vrlo ukusne zamene za meso, ali se prilično razlikuju po teksturi i ukusu, piše Index.hr.

Iako ih je danas lako pronaći u gotovo svim prodavnicama, mnogi se još uvek pitaju koja je tačno razlika između ove dve namirnice i kako se pripremaju.

Šta je sejtan?
 
Sejtan je popularna zamena za meso koja se sastoji od hidriranog glutena, glavnog izvora belančevina koji se nalazi u pšenici. 
 
Dobivja se ispiranjem testa od pšeničnog brašna vodom kako bi se uklonile skrobne granule, a ostaje samo lepljivi, netopljivi gluten u obliku elastične mase koja se pre konzumiranja mora termički obraditi.
 
Neki oblici pšeničnog glutena imaju teksturu koja više podseća na meso od ostalih zamena, stoga sejtan predstavlja popularnu alternativu proizvodima na bazi soje, poput tofua.
 
Prvi se put pojavio u Kini tokom 6. veka kao sastojak rezanaca, a vremenom je postao poznat u kuhinjama drugih zemalja istočne i jugoistočne Azije. 
 
Često se nalazi na jelovnicima restorana u Aziji koji služe hranu gostima budističke veroispovesti, koji ne jedu meso.
 
Šta je tofu?
 
Tofu klasična je azijska namirnica pripremljena od kondenziranog sojinog mleka koje se zgrušava i zatim pritiska u čvrste bele blokove, kao da se izrađuje sir. 
 
Priprema tofua prvi put je zabeležena za vreme kineske dinastije Han pre otprilike 2.000 godina i danas je simbol azijskog kulinarskog umeća.
 
Ako putujete u bilo koji ugao istočne ili jugoistočne Azije, tofu možete pronaći praktično svuda, od uličnih prodavnica hrane do gurmanskih restorana. 
 
Široko je prepoznat tek 1970-ih, kada je postao deo pokreta za prirodnu i održivu prehranu.
 
Prehrambene vrednosti
 
Sejtan je pšenični proizvod s visokim udelom belančevina i niskim udelom ugljenohidrata. Osim toga, ne sadrži holesterol, što ga čini dobrom opcijom za one koji su zabrinuti za zdravlje srca. To je u osnovi pšenični gluten ekstrahiran iz pšeničnog brašna i zatim kuvan.
 
Tofu je izvrstan izvor belančevina, te sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne ljudskom telu. 
 
Osim što je niskokaloričan, sadrži širok spektar vitamina i minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, mangan i fosfor. U poređenju s piletinom, tofu sadrži više vlakana, gvožđa, kalcijuma, cinka i folata.
Ukus i tekstura
 
Obe namirnice imaju pomalo neutralan okus i njihova tekstura i ukus se mogu značajno razlikovati zavisno od načina pripreme, začinima i ostalim sastojcima koje koristite.
 
Sejtan ima elastičnu i mesnatu teksturu koja se vrlo dobro prilagođava različitim načinima pripreme. 
 
Nema izražen ukus, što ga čini idealnim sastojkom za variva i supe koje se mogu začiniti prema želji. Zahvaljujući svojoj svestranosti, često se koristi za pripremu raznih mesnih jela u vegetarijanskoj verziji.
 
S druge strane, tofu ima pomalo kiselkast ukus i teksturu nalik na zrnje soje. 
 
Bez obzira na to, takođe se može pripremiti na različite načine i poprimiti različite teksture i ukuse, zavisno od toga kako i s čim se priprema. 
 
Često se koristi u azijskoj kuhinji i može se peći, pržiti, kuvati na pari ili dodati u supu ili varivo.
  • Dudule

    18.04.2023 17:43
    Stednja
    Dakte te recepte u skupstinskom restoranu tamo se krka dzabe
  • @Nakica

    18.04.2023 12:24
    I meso ima bzvz ukus ako nije prosarano masnim tkivom ili dobro zacinjeno
  • Raja

    18.04.2023 07:18
    Raja
    Dodjite u Srbiju! Sa nasim orimanjima 101% smanjujete unos mesa!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće