Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru (sveža, pripremljena i zamrznuta)

U mnogim domaćinstvima piletina se smatra jednom od glavnih namirnica, pa je dobro znati da pileće meso ima visok rizik od bakterijske kontaminacije.
Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru (sveža, pripremljena i zamrznuta)
Foto: Pixabay
Čuvanje piletine u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija, pošto one imaju tendenciju da se sporije razmnožavaju na temperaturama ispod četiri stepena Celzijusova.
Ipak, sveža piletina ne bi trebalo da se čuva u frižideru duže od dva dana.
Isto važi i za sirovu ćuretinu, kao i druge vrste živinskog mesa.
 
Sirovu piletinu je najbolje čuvati u posudi koja ne propušta vodu, kako bi se sprečilo curenje sokova i kontaminacija druge hrane.
 
Pripremljena (kuvana ili pečena) piletina može da stoji u frižideru oko tri do četiri dana, i to u hermetički zatvorenoj posudi.
 
Bez obzira da li je u svežem stanju ili termički obrađena, ako vam piletina treba tek za nekoliko dana, najbolje je da je stavite u zamrzivač. Sirovi komadi mogu da budu u zamrzivaču do devet meseci, dok celo pile može da da stoji zamrznuto i do godinu dana.
 
Termički obrađena piletina se ne čuva duže od šest meseci.
 
Kako prepoznati da se piletina pokvarila
 
Ako ste piletinu ostavili u frižideru duže od nekoliko dana, postoji mogućnost da se pokvarila. Postoji nekoliko načina da saznate da li je meso i dalje ispravno za upotrebu.
 
Istekao rok trajanja: Ako je prošao datum naznačen na pakovanju, najverovatnije je da se piletina pokvarila.
 
Promene boje: Sirova i kuvana piletina koja počine da poprima sivo-zelenu boju se pokvarila. Promena boje ukazuje na pojavu plesni i razvoj bakterija.
Miris: I sirova i kuvana piletina ispuštaju kiselkasti miris poput amonijaka dok se kvare. Međutim, ovaj miris može biti teško primetiti ako je meso marinirano umacima, aromatičnim biljem ili začinima.
 
Tekstura: Ako je površina piletine sluzava, meso se pokvarilo.
 
Ako posumnjate da se piletina u vašem hladnjaku pokvarila, odmah je bacite. Nemojte pokušavati da je isperete jer ispiranje neće uništiti bakterije. Naprotiv, one se mogu proširiti s mesa na drugu hranu, posuđe i radne površine, izazivajući unakrsnu kontaminaciju.
  • Slobodan

    12.05.2023 07:39
    Dokle..?
    Dok se ne kupi iz prodavnice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.