Nije samo ukras: Peršun na vrhu jela ima još jednu svrhu

Kuvari na jela ne stavljaju peršun isključivo zbog dekoracije. On zapravo ima još jednu svrhu.
Nije samo ukras: Peršun na vrhu jela ima još jednu svrhu
Foto: Pixabay
Njega bi zapravo trebalo da sažvaćete nakon obroka, naročito ako ste jeli začinjene namirnice kako biste očistili zube i usta. Osim toga, peršun služi i da se rešite neprijatnog zadaha.
Peršun sadrži visoku koncentraciju hlorofila, koji uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela i uzrokuju loš zadah.
Ova biljka takođe može biti korisna ako ste negde otputovali i zaboravili četkicu za zube i pastu. Ako ste u prilici, uzmite nekoliko svežih stabljika peršuna i žvaćite ih kako biste "oprali" zube.
 
On se preporučuje i za lečenje anemije, ublažavanje menstrualnih bolova, za smanjenje krvnog pritiska, itd. Osim peršuna, kod lošeg zadaha pomoći sveža menta, bosiljak i ruzmarin.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.