Kako prepoznati da se sos ili umak pokvario?

Čišćenje frižidera često može otkriti umake i dodatke kojima je rok trajanja davno istekao.
Kako prepoznati da se sos ili umak pokvario?
Foto: Pixabay
U takvim trenucima ponekad se suočavamo s dilemom - treba li baciti iako mu rok trajanja još nije prošao? Šta učiniti s kečapom i senfom od prošlogodišnjeg roštilja? 
Prema nutricionistkinji Meri Sabat postoje neka opšta pravila kojih se treba pridržavati pri rešavanju ovih dilema, prenosi popularni portal o hrani Delish.
Opšta pravila
 
Prva i najvažnija stvar koju treba razmotriti jeste da li je pakovanje otvoreno ili nije. Neotvoreni umaci će generalno imati duži rok trajanja jer nisu bili izloženi potencijalnim onečišćenjima koja mogu ubrzati rast bakterija. Nakon otvaranja rok trajanja se može značajno smanjiti.
 
Oznaka "najbolje upotrebiti do" odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture. Umaci, namazi i prelivi kojima je istekao rok trajanja verovatno će tokom vremena izgubiti svoj ukus, a u najgorem slučaju biste se od njih mogli razboleti. U nastavku sledi popis umaka koje ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka trajanja.
 
Majonez i umaci koji sadrže majonez
 
Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), majonez treba baciti najkasnije dva meseca nakon otvaranja.
 
Kupovni majonez obično sadrži kiseline koje sprečavaju kvarenje i ubijaju bakterije. Međutim, ako je polupuna tegla majoneza tokom roštilja ceo dan stajala na suncu ili na toplom, najpametnije bi bilo baciti je. 
 
Isto tako treba obratiti pažnju na umake bazirane na majonezu, kao što je npr. tartar. Postoji niz umaka i namaza koji sadrže majonez, a USDA savetuje da ih treba baciti kada im istekne rok trajanja.
 
Takođe, generalno pravilo je da umake ili druge namirnice treba baciti ako primetno promene ukus nakon prvog korišćenja. Isto važi ako je došlo do promene boje ili ako je umak postao previše vodenast.
 
Kisela pavlaka je nepredvidiva
 
Kisela pavlaka može se brže pokvariti od ostalih mlečnih proizvoda, a prema preporuci američkog Ministarstva poljoprivrede, u frižideru se može čuvati od jedne do tri nedelje.
 
Međutim, ako primetite da se stvara velika količina tečnosti ili da je krenula da buđa - bacite.
 
Ren gubi oštrinu
 
Čim se tegla kupovnog rena izloži vazduhu, oštar i začinjen ukus počinje da bledi. Nakon isteka rok trajanja navedenog na proizvodu, bolje je odabrati svežu teglu, piše Delish.
 
BBQ sos lako može razviti buđ
 
Ako primetite bilo šta sumnjivo na vašoj bočici BBQ sosa, poput promene teksture ili neobičnog mirisa, nemojte ga koristiti, već ga bacite. Iako većina kupovnih BBQ sosova sadrži konzervanse, prema FoodSafety.gov, otvoreno pakovanje takvog umaka treba potrošiti u roku od četiri meseca.
 
Soja sos
 
Soja sos se ne kvari lako, ali ne zadržava kvalitet zauvek. Neotvorena boca će trajati nekoliko godina nakon otisnutog datuma, ali kada je otvorite, imate oko mesec dana optimalnog kvaliteta ako ga ostavite na sobnoj temperaturi, a možda oko šest meseci ako ga čuvate u frižideru.
 
Kada mu prođe vrhunac, soja sos može razviti neugodan ili pokvareni ukus.
Senf se mora čuvati u frižideru
 
Senf je izdržljiva namirnica i nećete imati problema ako isto pakovanje koristite tokom cele sezone roštiljanja. Senf ostaje dobar godinu dana nakon otvaranja ako ga čuvate u frižideru. Preporuka da senf stavite u frižider nakon otvaranja odnosi se na očuvanje kvaliteta, a ne na sigurnost. Pokvareni senf će imati neugodan miris i ukus.
 
Kečap se može ukiseliti
 
Baš kao i senf, kečap bi trebalo čuvati u frižideru odmah nakon otvaranja kako bi se očuvao njegov kvalitet. Međutim, za razliku od senfa, prema FoodSafety.gov, kečap će ostati optimalnog kvaliteta samo oko šest meseci nakon otvaranja. Nakon toga može postati kiseo ili čak buđav.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.