Kako prepoznati da se sos ili umak pokvario?
Čišćenje frižidera često može otkriti umake i dodatke kojima je rok trajanja davno istekao.
Foto: Pixabay
U takvim trenucima ponekad se suočavamo s dilemom - treba li baciti iako mu rok trajanja još nije prošao? Šta učiniti s kečapom i senfom od prošlogodišnjeg roštilja?
Prema nutricionistkinji Meri Sabat postoje neka opšta pravila kojih se treba pridržavati pri rešavanju ovih dilema, prenosi popularni portal o hrani Delish.
Opšta pravila
Prva i najvažnija stvar koju treba razmotriti jeste da li je pakovanje otvoreno ili nije. Neotvoreni umaci će generalno imati duži rok trajanja jer nisu bili izloženi potencijalnim onečišćenjima koja mogu ubrzati rast bakterija. Nakon otvaranja rok trajanja se može značajno smanjiti.
Oznaka "najbolje upotrebiti do" odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture. Umaci, namazi i prelivi kojima je istekao rok trajanja verovatno će tokom vremena izgubiti svoj ukus, a u najgorem slučaju biste se od njih mogli razboleti. U nastavku sledi popis umaka koje ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka trajanja.
Majonez i umaci koji sadrže majonez
Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), majonez treba baciti najkasnije dva meseca nakon otvaranja.
Kupovni majonez obično sadrži kiseline koje sprečavaju kvarenje i ubijaju bakterije. Međutim, ako je polupuna tegla majoneza tokom roštilja ceo dan stajala na suncu ili na toplom, najpametnije bi bilo baciti je.
Isto tako treba obratiti pažnju na umake bazirane na majonezu, kao što je npr. tartar. Postoji niz umaka i namaza koji sadrže majonez, a USDA savetuje da ih treba baciti kada im istekne rok trajanja.
Takođe, generalno pravilo je da umake ili druge namirnice treba baciti ako primetno promene ukus nakon prvog korišćenja. Isto važi ako je došlo do promene boje ili ako je umak postao previše vodenast.
Kisela pavlaka je nepredvidiva
Kisela pavlaka može se brže pokvariti od ostalih mlečnih proizvoda, a prema preporuci američkog Ministarstva poljoprivrede, u frižideru se može čuvati od jedne do tri nedelje.
Međutim, ako primetite da se stvara velika količina tečnosti ili da je krenula da buđa - bacite.
Ren gubi oštrinu
Čim se tegla kupovnog rena izloži vazduhu, oštar i začinjen ukus počinje da bledi. Nakon isteka rok trajanja navedenog na proizvodu, bolje je odabrati svežu teglu, piše Delish.
BBQ sos lako može razviti buđ
Ako primetite bilo šta sumnjivo na vašoj bočici BBQ sosa, poput promene teksture ili neobičnog mirisa, nemojte ga koristiti, već ga bacite. Iako većina kupovnih BBQ sosova sadrži konzervanse, prema FoodSafety.gov, otvoreno pakovanje takvog umaka treba potrošiti u roku od četiri meseca.
Soja sos
Soja sos se ne kvari lako, ali ne zadržava kvalitet zauvek. Neotvorena boca će trajati nekoliko godina nakon otisnutog datuma, ali kada je otvorite, imate oko mesec dana optimalnog kvaliteta ako ga ostavite na sobnoj temperaturi, a možda oko šest meseci ako ga čuvate u frižideru.
Kada mu prođe vrhunac, soja sos može razviti neugodan ili pokvareni ukus.
Senf se mora čuvati u frižideru
Senf je izdržljiva namirnica i nećete imati problema ako isto pakovanje koristite tokom cele sezone roštiljanja. Senf ostaje dobar godinu dana nakon otvaranja ako ga čuvate u frižideru. Preporuka da senf stavite u frižider nakon otvaranja odnosi se na očuvanje kvaliteta, a ne na sigurnost. Pokvareni senf će imati neugodan miris i ukus.
Kečap se može ukiseliti
Baš kao i senf, kečap bi trebalo čuvati u frižideru odmah nakon otvaranja kako bi se očuvao njegov kvalitet. Međutim, za razliku od senfa, prema FoodSafety.gov, kečap će ostati optimalnog kvaliteta samo oko šest meseci nakon otvaranja. Nakon toga može postati kiseo ili čak buđav.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
02.05.2024.•
3
Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Gde je flašica vode najskuplja: U ovom evropskom gradu košta 4,5 evra
02.05.2024.•
2
Profil na mreži X pod nazivom World of Statistics objavio je listu s najskupljim flašama vode u svetu.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći tiramisu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda
02.05.2024.•
0
Italijanski restoran u Londonu napravio je najviši tiramisu na svetu.
Ideja za "oporavak" od roštilja: Smuti od malina
01.05.2024.•
1
Nakon prvomajskih svečanosti trebalo bi preći na laganiju hranu.
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
28.04.2024.•
3
Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
Ni vegetarijanci je ne mogu izbeći: Koja hrana sadrži najviše plastike?
28.04.2024.•
4
"Koliko plastike želite za večeru, gospodine? A vi, gospođo?" Iako može izgledati kao deo iz nekog satiričnog skeča, istraživanja pokazuju da je ovo i suviše blizu stvarnosti.
Piletina sa povrćem i rižom
27.04.2024.•
1
Sočna piletina sa šarenim povrćem i rižom pruža savršenu ravnotežu ukusa.
VIDEO: Kako da napravite vanilice na starinski način?
26.04.2024.•
0
Vanilice su ukusna poslastica koju mnogi vole.
VIDEO: Ako volite smoki - ovo je zdravija verzija koju možete napraviti sami
24.04.2024.•
0
Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz detinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
2
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
2
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
5
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar