Kako Skovilova skala ocenjuje ljutinu papričica?

Godine 2007. Naga Jolokija, ili "ghost chili", proglašena je najljućom papričicom na svetu.
Kako Skovilova skala ocenjuje ljutinu papričica?
Foto: Pixabay
Potom je 2010. godine Naga vajper preuzeo tu titulu, da bi 2012. na vrh došla papričica Trinidad Scorpion Moruga Blend. I to s dobrim razlogom. Scorpion sadrži oko dva miliona jedinica na Skovilovoj skali. Za poređenje, tabasko sos ima između 2.500 i 5.000 Skovilovih jedinica ili SHU. Međutim, šta to tačno znači?
Lestvicu je izmislio farmaceut 1912. godine
 
Kada je lestvicu 1912. godine izumeo farmaceut Vilbur Skovil, koji je želeo da napravi mast koja stvara osećaj topline, temeljila se na ljudski receptorima za ukus. Ideja je bila razređivati alkoholni ekstrakt pripremljen s određenom papričicom dok test grupa ne bi prestala da oseća ljutinu.
 
Stepen razređivanja prenosi se na Skovilovu skalu. Drugim rečima, prema Skovilovoj skali trebalo bi vam čak 5.000 šoljica vode da razredite jednu šoljicu tabasko sosa dovoljno da više ne osetite ljutinu.
Od čula ukusa do precizne nauke
 
Skovilova skala izvorno je bila temeljena na subjektivnom čulu ljudskih degustatora. Danas naučnici koriste sofisticiranu tehniku poznatu kao tečna hromatografija visokih performansi za merenje količine kapsaicina, materije koja uzrokuje osećaj ljutine u čili papričicama. Ova metoda je preciznija i manje zavisi od ljudskog subjektivnog čula. 
 
Iako se Skovilova skala još široko koristi, dr Pol Bosland, profesor hortikulture na Državnom univerzitetu Novog Meksika i autor nekoliko knjiga o čili papričicama, kaže kako lestvica više ne zavisi od ljudskog čula, koje je nepouzdano. 
 
"Lako je doći do tzv. umora ukusa. Vrlo brzo se vaši receptori iscrpe i više nemate čulo ukusa. Zbog toga smo tokom godina razvili sistem gde koristimo ono što se zove tečna hromatografija visokih performansi", rekao je Bosland, a preneo časopis "Smithsonian".
 
Jednostavnije rečeno, ovo znači da naučnici sada mogu da izmere koliko tačno ima ljutih materija u jednoj čili papričici. Ako taj broj pomnože sa 16, dobiće broj koji predstavlja koliko je papričica ljuta prema Skovilovoj skali. Bosland ističe kako je taj broj dovoljno precizan za korišćenje u industrijske svrhe.
 
"Ghost čili" izaziva halucinacije
 
Zapravo, ko bi se usudio da proba čili papričice s imenima koje aludiraju na zmije ili škorpije? BBC je nedavno izvestio o prvom čoveku koji je pojeo celu porciju karija napravljenog s ghost čili papričicama, jelo nazvano The Widower (Udovac). Bilo je toliko ljuto da je počeo da halucinira.
 
Bosland, stručnjak za čili papričice, jednom je rekao kako je Ghost čili dobio svoje ime jer je toliko ljut da se osećate kao da ste odustali od života kad ga pojedete. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Zaista, kapsaicin, hemijski spoj koji se nalazi u čili paprikama, zahteva pažnju konzumenta baš kao i stvarna toplota. 
 
"Isti receptor koji vašem mozgu signalizira da je kafa vruća signalizira i da je čili papričica ljuta", objašnjava Bosland.
 
Mogu li vrlo ljute papričice oštetiti receptore?
 
Neki se pitaju mogu li veoma ljute čili papričice oštetiti receptore za ukus. Bosland to opovrgava. Upoređuje ljutinu čilija sa solju - lako je preterati, ali na duge staze neće naštetiti vašim ustima. Čak ni najljući habanero, koji ima Skovilovu ocenu od 100.000 do 350.000 i čija ljutina može ostati na nepcu satima, pa čak i danima, neće oštetiti vaše receptore.
 
Bosland i njegovi saradnici razradili su pet glavnih karakteristika ljutine čili papričica. To su: intenzitet ljutine, brzina njenog nastupanja, trajanje ljutine, mesto na kojem se ljutina oseća (npr. vrh jezika ili zadnji deo grla) i vrsta osećaja ljutine - da li je "ravan" ili "oštar".
Zanimljivo je kako ove karakteristike ljutine odražavaju kulturne preference. Tako ljudi iz azijskih kultura, gde se ljutina čilija ceni hiljadama godina, više vole "oštru" ljutinu koja brzo nestaje. S druge strane, većina Amerikanaca preferira "ravnu" ljutinu koja traje duže.
 
Institut za čili papričice, u sklopu Državnog univerziteta Novog Meksika, prodaje praktičan "točkić za testiranje čilija". On opisuje ljutinu i ukus različitih vrsta čili papričica i daje savete o njihovom korišćenju u kuvanju.
 
Kao što Bosland napominje, uživanje u čili papričicama može se uporediti s degustacijom vina. U početku osećate samo ljutinu, slično kao što u vinu prvo osetite alkohol. Međutim, vremenom naučite da razlikujete nijanse ukusa. Tako je i s čili papričicama - u početku osećate samo ljutinu, ali vremenom naučite daa prepoznate i cenite različite vrste ljutine.
  • Rumpelstiltskin

    26.07.2023 09:13
    Trenutno najljuća paprika na svetu je Carolina Reaper, sa preko dva miliona skovila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.