Dani bureka u Nišu: Ljut s pavlakom, sa zdenkom i pršutom, pasuljem i kobasicom, sa čia semenkama...

Tradicionalna, 20. po redu "Buregdžijada" otvorena je večeras u Nišu i svi koji vole burek moći će da posete tu manifestaciju do 20. avgusta.
Dani bureka u Nišu: Ljut s pavlakom, sa zdenkom i pršutom, pasuljem i kobasicom, sa čia semenkama...
Foto: Pixabay (ilustracija)
Na platou između Oficirskog doma i keja na Nišavi ove godine svega je pet pekara iz Niša i jedna iz Kruševca, tako da se za burek na samom otvaranju čekalo u dugim redovima.
Prema rečima organizatora, glavni razlog što nema više štandova je manjak prodavaca.
Predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović rekao je da bi na "Danima bureka" bilo sigurno deset i više štandova da pekare imaju dovoljno radnika.
 
Kazao je da majstora za pravljenje bureka ima u Nišu, te da, kako je dodao, pekarama nedostaju prodavci.
 
"Jedna od najvećih pekara u gradu je odustala od učešća na 'Buregdžijadi' jer nema dovoljno prodavaca.  Možete onda da zamislite kakva je situacija u malim pekarama", naveo je on
 
Prema njegovim rečima, ljudi neće rade u pekarama ni za platu od 50.000 ili 60.000 dinara.
 
"Jedan od pekara mi se žalio da je nudio 70.000 dinara za rad u pekari i da za taj novac ni jedna prodavačica nije pristala", izjavio je Vukadinović.
 
On je kazao da Unija pekara istrajava sa organizacijom "Buregdžijade" jer ova manifestacija promoviše, kako je kazao, jedini pravi gastronomski brend grada Niša.
 
Rekao je i da je "recept za burek doneo u Niš još 1498. čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula".
 
"Mi smo dosta toga poklonili Turcima, a oni su nama taj recept i burek se po njemu u Nišu i dan danas pravi", rekao je Vukadinović.
 
Posetioci "Buregdžijade", dodao je, moći će da probaju tokom manifestacije najrazličitije ukuse niškog gastronomskog brenda.
 
"Oni konzervativniji kupuju burek sa sirom ili sa mesom, a oni koji vole da istražuju kupuju i moravski sa paradajzom i paprikom, ljut sa pavlakom, burek sa zdenkom i pršutom, sa pasuljem i kobasicom, sa čia semenkama...", dodao je.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

Burek
  • Boske

    22.08.2023 14:44
    Burek
    Burek je sa mesom, ostalo su pite. Gdje ste odrasli?
  • Novosadjanka

    19.08.2023 08:55
    Bureksa...
    E, da mi je da probam burek sa čia-semenkama, pa da umrem
  • Eko

    18.08.2023 21:20
    @need for speed
    Gledam ja tursku seriju (da, znam da nije opravdanje da nemam kablovsku) i pita baba Jamana - sa cim ces da ti napravim burek, sa sirom ili mesom? I on odgovori - sa sirom. Bujrum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi