"Prime" povučen sa tržišta Republike Srpske

Republička inspekcija za hranu povlači sa tržišta Republike Srpske proizvod "Prime Hidration".
To će biti urađeno u skladu sa Zakonom o hrani kojim je propisano da je zabranjeno stavljati u promet hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar, prenosi danas BHRT.
 
Iz Inspektorata Republike Srpske pozivaju trgovce da, ukoliko do sada nisu informisani o povlačenju proizvoda, ne čekaju dolazak inspektora i samostalno uklone proizvod iz prometa.
Kontrola pet uzoraka bezalkoholnog pića "Prime" pokazala je da deklaracija proizvoda, koja je obeležena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci.
 
Utvrđeno je da navedeni proizvod koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a što je zakonska obaveza.
U delu ocene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrednosti definisanih važećim pravilnicima.
 
Iz Inspektorata podsećaju da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod "Prime Energy" koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kog je utvrđeno da u sebi sadrži L-teanin, što nije dopušteno u bezalkoholnim pićima. 
  • Gavril

    29.11.2023 15:39
    Srbija je crna rupa na tepihu EU i ovde važe mafijaška pravila mimo normalnog sveta. Uvoznik u Srbiji je verovatno bata ili kum pa je u Srbiji to piće zdravo.
  • Deda Joca

    28.11.2023 07:54
    A naša deca?
    Naša deca su i tako već nakljukana svakojakim otrovima (što iz hrane, što iz vode, što iz vazduha, a najviše sa malih ekrana) tako da inspekcije i ne misle da kontrolišu ovakve proizvode...
  • Milan

    27.11.2023 15:43
    Страшно је шта је све лоше доступно деци, а много тога нисмо ни свесни.

    Као носиоци суверенитета, родитељи се морају самоорганизовати кроз локална удружења за заштиту деце, и константно притискати државне службенике у Влади, Скупштини и Судству да усвајају и спроводе законска решења која ће штитити нашу децу и нашу будућност.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.