![VIDEO: Da li biste probali pljeskavicu od mušica? VIDEO: Da li biste probali pljeskavicu od mušica?](/application//images/021-default.jpg)
Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube
Jarko crvene lizalice, bombone, sladoledi pa i peciva sa prelivima često sadrže pigment "karmin", uobičajeni sastojak hrane, ali i kozmetičkih proizvoda.
![Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube](https://www.021.rs//images/89ae668bef811afabb688f8d36d3cebd/slatkis_pops_crveni_pixabay.jpg)
Foto: Pixabay
Za razliku od drugih prirodnih boja za hranu, kao što je anato (koji potiče od semena ahiote drveta), karmin se pravi od zgnječenih insekata - oni se osuše, melju i koriste za pravljenje boje.
S druge strane, ova crvena boja nije napravljena od potencijalno opasnih sastojaka poput uglja ili nafte (kao "red daj" 40), pa se postavlja pitanje - da li se može smatrati zdravijom opcijom?
Karmin ima moguće neželjene efekte, i na kraju krajeva, napravljen je od insekata, tako da bi za neke osobe možda bilo najbolje da ga izbegavaju.
Karmin se kao boja nalazi u nekim prehrambenim proizvodima. Naziva se i ekstrakt kohinela, i potiče od vrste insekata dactilopius coccus costa.
Bube se uglavnom sakupljaju u Peruu i na Kanarskim ostrvima, gde insekti žive na kaktusima opuncija. Upotreba karmina datira iz 15. veka kada su Asteci koristili ove insekte za bojenje tkanina.
Možda se sada pitate da li je zaista potrebno ubiti hiljade i hiljade insekata samo da bi naša hrana izgledala crvenije i privlačnije.
Crvena boja se koristi u nizu prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, među kojima su sladoled, razne grickalice, sokovi, burgeri, kobasice, jogurti, sjajevi za usne i ruževi, šamponi, losioni, senke za oči...
Kako se zapravo pravi karmin pigment?
Karmin se pravi gnječenjem ženke insekta, koji se skupljaju, suše na suncu i melju.
Zatim se stavljaju u kiseli rastvor koji proizvodi karminsku kiselinu. Ovo stvara veoma jarko crvenu boju koja se može promeniti upotrebom boraksa ili drugih rastvora.
Pigment koji nastaje je ekstrakt karmina, a koristi se kao crvena "prirodna boja" u nizu namirnica i proizvoda za telo.
Postoje izveštaji da je za proizvodnju samo pola kilograma boje potrebno oko 70.000 insekata.
Istraživanja pokazuju da karmin pigment može izazvati alergijske reakcije direktnim kontaktom, udisanjem i varenjem. Bilo je izveštaja o profesionalnoj astmi zbog izloženosti karminu u fabrikama.
Studija iz 2001. pokazuje da karmin boja za hranu zadržava proteinski materijal iz zdrobljenih buba. Ovi proteini su odgovorni za alergiju na karmin koja se može javiti kod nekih ljudi.
Neki simptomi alergije uključuju oticanje lica, osip, crvenilo i pištanje u grudima.
Studija objavljena u časopisu "Annals of Allergy, Asthma and Immunology" otkrila je da karmin može izazvati anafilaktički šok čak i u dozama od jednog miligrama, iako je prihvatljiv dnevni unos bio do pet miligrama po kilogramu telesne težine.
Osim rizika od alergijske reakcije, karmin se smatra bezbednim, jer je prirodna supstanca i nije povezan ni sa kakvim specifičnim zdravstvenim rizicima. Dakle, daleko je bezbednija od na primer boje kao što je "red 40" koja dolazi od naftnih destilata i katrana uglja - i povezana je sa zdravstvenim problemima poput raka, prenosi portal draxe.com.
Za ljude koji prate vegansku ili vegetarijansku ishranu, konzumiranje hrane sa karminom ili korišćenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže crvenu boju za hranu napravljenu na ovaj način - ne bi bilo prikladno.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako se pravi Aperol Spritz: Donosimo recept za omiljeno piće ove sezone
26.07.2024.•
0
Za ovo piće treba vam samo nekoliko sastojaka – Aperol (gorko-slatki liker svetlo narandžaste boje), kocke leda, ohlađeni prosecco, gazirana voda i kriška narandže.
Naučnici: Tvrdnja da umerena upotreba alkohola produžava život je propaganda industrije alkohola
26.07.2024.•
2
Naučnici na kanadskom Univerzitetu Viktorija uporedili su 107 studija o konzumaciji alkohola i otkrili da ta istraživanja ne uzimaju u obzir da ljudi prestaju ili ograničavaju alkohol usled bolesti.
Ova pića konobari ne bi naručili u kafićima
25.07.2024.•
1
Ne tražite piće koje zahteva komplikovanu pripremu ili višekomponentni koktel ako ste u prepunom baru, prenosi Punkufer.hr poruku konobara.
Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba
25.07.2024.•
5
Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.
Dodatak ishrani na bazi pirinča povezan sa smrću 175 ljudi u Japanu
24.07.2024.•
2
U proizvodnji suplementa za holesterol i visok pritisak u Japanu pronađena je toksična kiselina zbog koje je hospitalizovano skoro 500 ljudi, a sumnja se i na 175 smrtnih slučajeva.
Lubenice i dinje: Pune hranjivih materija, ali se nekim ljudima preporučuje da budu oprezni
23.07.2024.•
1
Dolaskom leta police prodavnica i pijace preplavljene su lubenicama i dinjama.
Topla ili ledena kafa: Koja je zdravija?
22.07.2024.•
1
Kako je toplotni talas zahvatio našu zemlju, mnogi od nas odbacuju vruću kafu radi ledene kafe ili hladnog napitka.
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije "regrutovalo" crno mače
22.07.2024.•
1
Crno mače koje je pronađeno u dvorištu Ministarstva spoljnih poslova Litvanije "regrutovano je" u Odeljenje za strateške komunikacije, objavilo je Ministarstvo na mreži X.
Znatno opala prodaja šampanjca
22.07.2024.•
0
Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.
Ovih osam namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom
22.07.2024.•
1
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.
VIDEO: Da, postoji pravilan način korišćenja slanika i posude sa biberom
22.07.2024.•
1
Slanik i posuda sa biberom su dva predmeta koje verovatno ima svako domaćinstvo.
VIDEO: Sećate li se popularne paste sa fetom i čerijem? Možete je napraviti baš brzo
21.07.2024.•
0
Recept za pastu sa sosom od pečenog feta sira i čeri paradajza bila je glavni kulinarski hit pre tri godine, a sve je počelo s viralnim TikTok snimkom.
Cezar salata "proslavila" 100. rođendan: Ko je osmislio i kako glasi pravi recept?
20.07.2024.•
0
Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrelih letnjih dana, proslavilo je početkom jula 100. rođendan.
Srbija za gastronomski vodič izdvaja 24 miliona dinara
17.07.2024.•
2
Izdavanje najnovijeg internacionalnog gastronomskog vodiča Srbije, "Gault & Millau", koštaće 24 miliona dinara.
Tinejdžeri u Japanu završili u bolnici nakon što su jeli čips s jednom od najljućih papričica
17.07.2024.•
0
Četrnaest japanskih srednjoškolaca prebačeno je juče u bolnicu nakon što su pojeli "super začinjen" čips, javljaju lokalni mediji.
VIDEO: Letnji slatkiš od lubenice koji sjajno izgleda, a lako se pravi
16.07.2024.•
1
Tiktok je prepun odličnih ideja za letnje poslastice, a izdvajamo jednu takvu koja, osim što odlično izgleda, sigurno je i jako ukusna.
VIDEO: Na roštilju možete peći i voće - evo koje je najbolje za to
14.07.2024.•
0
Leto je sezona mnogima omiljenog voća poput lubenica, bresaka, kajsija, dinja, smokava, krušaka, trešanja i bobičastog voća.
Povrće koje može biti štetno ako se jede u prevelikim količinama
11.07.2024.•
0
Povrće važi za jednu od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani konzumiraju ga svakodnevno.
Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata
10.07.2024.•
2
Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.
Cene kafe će nastaviti da rastu
10.07.2024.•
1
Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.
Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda
09.07.2024.•
1
Cene čaja u Indiji snažno su porasle i verovatno će se zadržati na visokom nivou zbog toplotnih talasa i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar