Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube
Jarko crvene lizalice, bombone, sladoledi pa i peciva sa prelivima često sadrže pigment "karmin", uobičajeni sastojak hrane, ali i kozmetičkih proizvoda.
Foto: Pixabay
Za razliku od drugih prirodnih boja za hranu, kao što je anato (koji potiče od semena ahiote drveta), karmin se pravi od zgnječenih insekata - oni se osuše, melju i koriste za pravljenje boje.
S druge strane, ova crvena boja nije napravljena od potencijalno opasnih sastojaka poput uglja ili nafte (kao "red daj" 40), pa se postavlja pitanje - da li se može smatrati zdravijom opcijom?
Karmin ima moguće neželjene efekte, i na kraju krajeva, napravljen je od insekata, tako da bi za neke osobe možda bilo najbolje da ga izbegavaju.
Karmin se kao boja nalazi u nekim prehrambenim proizvodima. Naziva se i ekstrakt kohinela, i potiče od vrste insekata dactilopius coccus costa.
Bube se uglavnom sakupljaju u Peruu i na Kanarskim ostrvima, gde insekti žive na kaktusima opuncija. Upotreba karmina datira iz 15. veka kada su Asteci koristili ove insekte za bojenje tkanina.
Možda se sada pitate da li je zaista potrebno ubiti hiljade i hiljade insekata samo da bi naša hrana izgledala crvenije i privlačnije.
Crvena boja se koristi u nizu prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, među kojima su sladoled, razne grickalice, sokovi, burgeri, kobasice, jogurti, sjajevi za usne i ruževi, šamponi, losioni, senke za oči...
Kako se zapravo pravi karmin pigment?
Karmin se pravi gnječenjem ženke insekta, koji se skupljaju, suše na suncu i melju.
Zatim se stavljaju u kiseli rastvor koji proizvodi karminsku kiselinu. Ovo stvara veoma jarko crvenu boju koja se može promeniti upotrebom boraksa ili drugih rastvora.
Pigment koji nastaje je ekstrakt karmina, a koristi se kao crvena "prirodna boja" u nizu namirnica i proizvoda za telo.
Postoje izveštaji da je za proizvodnju samo pola kilograma boje potrebno oko 70.000 insekata.
Istraživanja pokazuju da karmin pigment može izazvati alergijske reakcije direktnim kontaktom, udisanjem i varenjem. Bilo je izveštaja o profesionalnoj astmi zbog izloženosti karminu u fabrikama.
Studija iz 2001. pokazuje da karmin boja za hranu zadržava proteinski materijal iz zdrobljenih buba. Ovi proteini su odgovorni za alergiju na karmin koja se može javiti kod nekih ljudi.
Neki simptomi alergije uključuju oticanje lica, osip, crvenilo i pištanje u grudima.
Studija objavljena u časopisu "Annals of Allergy, Asthma and Immunology" otkrila je da karmin može izazvati anafilaktički šok čak i u dozama od jednog miligrama, iako je prihvatljiv dnevni unos bio do pet miligrama po kilogramu telesne težine.
Osim rizika od alergijske reakcije, karmin se smatra bezbednim, jer je prirodna supstanca i nije povezan ni sa kakvim specifičnim zdravstvenim rizicima. Dakle, daleko je bezbednija od na primer boje kao što je "red 40" koja dolazi od naftnih destilata i katrana uglja - i povezana je sa zdravstvenim problemima poput raka, prenosi portal draxe.com.
Za ljude koji prate vegansku ili vegetarijansku ishranu, konzumiranje hrane sa karminom ili korišćenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže crvenu boju za hranu napravljenu na ovaj način - ne bi bilo prikladno.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu
19.05.2024.•
0
Gastronomija i isprobavanje lokalne kuhinje važan je deo svakog putovanja.
Greška koju mnogi prave prilikom kuvanja čaja, a koja mu menja ukus
19.05.2024.•
0
Iako priprema čaja ne zahteva posebno umeće, ljudi na različite načine pripremaju ovaj popularni topli napitak.
Pet najčešćih grešaka prilikom pripremanja pice kod kuće
19.05.2024.•
0
Pica koju pripremate kod kuće nije poput one u restoranu, ali to ne znači da je ne možete poboljšati i učiniti ukusnijom.
Nešto drugačija musaka - sa tikvicama i sirom: Ručak za celu porodicu
18.05.2024.•
0
Musaka sa tikvicama je ukusno i lagano jelo koje se često priprema tokom meseci kada su tikvice u sezoni.
Pet najčešćih grešaka prilikom pripreme jela sa mlevenim mesom
15.05.2024.•
2
Mleveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, kao što su špageti bolonjeze, lazanje ili ćufte.
VIDEO: Da li ste probali Titov kolač? Pogledajte kako se pravi
15.05.2024.•
2
Oni koji još pamte, pričaju da je ovaj recept bio čuvan kao najstroža tajna. Bio je to Titov najdraži kolač. Istina ili ne, odličan je.
Suvi vrganji iz Srbije povučeni sa tržišta u Nemačkoj
13.05.2024.•
12
Nemačka je povukla sa tržišta suve vrganje poreklom iz Srbije.
U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma
13.05.2024.•
2
Turske pečurke smrčak su veoma tražene širom sveta, a poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti, intenzivnoj aromi i ukusu.
Bibimbap - jelo koje je bilo najpretraživanije u prošloj godini
12.05.2024.•
0
Gugl je naveo da je najpretraživanije jelo u 2023. godini bilo bibimbap.
Studija: Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije
12.05.2024.•
1
Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem.
Objavljena mapa najboljih namirnica po zemljama Evrope, u Srbiji izdvojene dve stvari
12.05.2024.•
2
Gastro vodič Taste Atlas objavio je mapu Evrope koja prikazuje koji su to prehrambeni proizvodi najbolji u svakoj pojedinačnoj zemlji.
VIDEO: Kromboloni - Spoj kroasana i krofne koje možete napraviti sami
12.05.2024.•
0
Kromboloni su lisnata peciva punjena različitim slatkim kremom.
Dve salate iz Srbije među 50 najboljih na svetu, na prvom mestu jedna iz Grčke
09.05.2024.•
7
Popularni gastro vodič Taste Atlas objavio je listu 50 najbolje ocenjenih salata na svetu, a svoje mesto na ovom popisu našle su i dve iz Srbije.
Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana
08.05.2024.•
3
Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija.
VIDEO Francuzi oborili rekord: Napravili najduži baget na svetu, deo dat beskućnicima
07.05.2024.•
0
Francuski pekari su napravili najveći baget na svetu, dugačak 140,53 metra i postavili novi rekord koji je Italija držala prethodnih pet godina.
Predlog za ručak: Irski paprikaš
06.05.2024.•
4
Irski paprikaš je odlična opcija za ručak za svako doba godine.
Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece
05.05.2024.•
2
Hrana koju dajete deci utiče na njihov razvoj, ali i na razvoj struktura i veza u njihovom mozgu.
Opala prodaja piva u Holandiji, krivci - vreme i porezi
05.05.2024.•
0
Prodaja piva u Holandiji opala je u prva tri meseca ove godine, u poređenju sa istim periodom iz 2023. godine, saopštilo je udruženje Holandskih pivara.
Ove koke u Srbiji nose plavičasta jaja i jedno košta čak 150 dinara
05.05.2024.•
4
Vesna Kozak iz Padine gaji 40-ak kokošaka. Na to se odlučila da bi se njena porodica zdravo hranila, a prodaja joj donosi i dodatnu zaradu.
Dijetetičari savetuju: Ovo su najzdraviji voćni sokovi
04.05.2024.•
0
Sokovi su osvežavajući i ukusni u bilo koje doba dana – međutim nisu svi zdravi.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar