
Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube
Jarko crvene lizalice, bombone, sladoledi pa i peciva sa prelivima često sadrže pigment "karmin", uobičajeni sastojak hrane, ali i kozmetičkih proizvoda.

Foto: Pixabay
Za razliku od drugih prirodnih boja za hranu, kao što je anato (koji potiče od semena ahiote drveta), karmin se pravi od zgnječenih insekata - oni se osuše, melju i koriste za pravljenje boje.
S druge strane, ova crvena boja nije napravljena od potencijalno opasnih sastojaka poput uglja ili nafte (kao "red daj" 40), pa se postavlja pitanje - da li se može smatrati zdravijom opcijom?
Karmin ima moguće neželjene efekte, i na kraju krajeva, napravljen je od insekata, tako da bi za neke osobe možda bilo najbolje da ga izbegavaju.
Karmin se kao boja nalazi u nekim prehrambenim proizvodima. Naziva se i ekstrakt kohinela, i potiče od vrste insekata dactilopius coccus costa.
Bube se uglavnom sakupljaju u Peruu i na Kanarskim ostrvima, gde insekti žive na kaktusima opuncija. Upotreba karmina datira iz 15. veka kada su Asteci koristili ove insekte za bojenje tkanina.
Možda se sada pitate da li je zaista potrebno ubiti hiljade i hiljade insekata samo da bi naša hrana izgledala crvenije i privlačnije.
Crvena boja se koristi u nizu prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, među kojima su sladoled, razne grickalice, sokovi, burgeri, kobasice, jogurti, sjajevi za usne i ruževi, šamponi, losioni, senke za oči...
Kako se zapravo pravi karmin pigment?
Karmin se pravi gnječenjem ženke insekta, koji se skupljaju, suše na suncu i melju.
Zatim se stavljaju u kiseli rastvor koji proizvodi karminsku kiselinu. Ovo stvara veoma jarko crvenu boju koja se može promeniti upotrebom boraksa ili drugih rastvora.
Pigment koji nastaje je ekstrakt karmina, a koristi se kao crvena "prirodna boja" u nizu namirnica i proizvoda za telo.
Postoje izveštaji da je za proizvodnju samo pola kilograma boje potrebno oko 70.000 insekata.
Istraživanja pokazuju da karmin pigment može izazvati alergijske reakcije direktnim kontaktom, udisanjem i varenjem. Bilo je izveštaja o profesionalnoj astmi zbog izloženosti karminu u fabrikama.
Studija iz 2001. pokazuje da karmin boja za hranu zadržava proteinski materijal iz zdrobljenih buba. Ovi proteini su odgovorni za alergiju na karmin koja se može javiti kod nekih ljudi.
Neki simptomi alergije uključuju oticanje lica, osip, crvenilo i pištanje u grudima.
Studija objavljena u časopisu "Annals of Allergy, Asthma and Immunology" otkrila je da karmin može izazvati anafilaktički šok čak i u dozama od jednog miligrama, iako je prihvatljiv dnevni unos bio do pet miligrama po kilogramu telesne težine.
Osim rizika od alergijske reakcije, karmin se smatra bezbednim, jer je prirodna supstanca i nije povezan ni sa kakvim specifičnim zdravstvenim rizicima. Dakle, daleko je bezbednija od na primer boje kao što je "red 40" koja dolazi od naftnih destilata i katrana uglja - i povezana je sa zdravstvenim problemima poput raka, prenosi portal draxe.com.
Za ljude koji prate vegansku ili vegetarijansku ishranu, konzumiranje hrane sa karminom ili korišćenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže crvenu boju za hranu napravljenu na ovaj način - ne bi bilo prikladno.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
0
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
3
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar