Italijani za Božić bace 500.000 tona hrane

Italijani svake godine tokom božićnih praznika bace u smeće 500.000 tona hrane, saopštilo je italijansko neporofitno udruženje potrošača Asoutenti, prenosi ANSA.
Italijani za Božić bace 500.000 tona hrane
Foto: Pixabay
Posledično, svaka porodica rizikuje da baci i do 80 evra u kantu za đubre, istakli su iz tog udruženja.
 
Pored svežih proizvoda poput voća i povrća, među najčešćim proizvodima koji za Božić završe u kanti za smeće su i testenine, riba, panetone i penušavo vino, ističu iz Asoutentija.
Samo u sektoru hrane, u Italiji se kao otpad baci hrana u vrednosti od devet milijardi evra godišnje, od čega se oko 6,5 milijardi baci samo iz italijanskih domova. 
 
Prosečno, 524 grama hrane po osobi u Italiji nedeljno završi u smeću, što je otprilike 75 grama dnevno, odnosno 27,2 kg godišnje. 
Hleb i sveže povrće su među namirnicama koje se najčešće bacaju u Italiji, uz bezalkoholna pića, mahunarke, sveže voće i testenine.
 
Tokom prošle godine jedna italijanska porodica, u proseku, u kantu je bacila hranu u vrednosti od 252 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.