Ove orašaste plodove treba jesti ujutru, evo i zašto

Orasi su oraštasti plodovi bogati esencijalnim materijama koje pozitivno utiču na zdravlje celog organizma.
Ove orašaste plodove treba jesti ujutru, evo i zašto
Foto: Pixabay
Ako se redovno konzumiraju, odlično utiču na zdravlje, posebno na rad pojedinih organa. Oni takođe pomažu u kontroli osetljivih zdravstvenih stanja kao što je holesterol, ali takođe utiču na zdravu težinu, piše Index.hr.
 
Orasi su nutritivna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminima, zdravim mastima, mineralima i antioksidansima. Kažu da su posebno dobre za jelo ujutru, evo zašto.
Dobro za srce i holesterol
 
Ako jedete orahe ujutru, to će dobro uticati na zdravlje srca. 
 
Razlog za to je što orasi mogu smanjiti nivo lošeg LDL holesterola i održati ga normalnim tokom celog dana. Zato ih je najbolje pojesti odmah ujutru - možete ih konzumirati u smutiju, palačinkama ili kao dodatak ovsenim pahuljicama sa voćem. Takođe su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjenje upale.
Utiču na zdravlje mozga
 
Orasi su puni zdravih masti i omega-3 masnih kiselina. Zdrave masti u orasima neophodne su za poboljšanje i jačanje funkcije mozga, pamćenja i prevenciju ozbiljnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.
 
Pomažu u kontroli težine
 
Ako ste ikada jeli orahe, znate da su prilično zasitni. Preporučljivo je jesti orahe ujutru jer će stomak dugo ostati pun i nećete imati potrebu za nezdravom hranom, prenosi The Health Site. Redovna konzumacija oraha može na kraju dovesti do gubitka težine.
Sprečavaju oštećenje ćelija
 
Slobodni radikali u telu mogu oštetiti ćelije, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Međutim, zahvaljujući antioksidantu polifenolu, koji se nalazi u orasima, redovno konzumiranje oraha može smanjiti i sprečiti oštećenje ćelija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.