Kašika meda pre spavanja? Evo zašto je to dobra ideja
Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaš organizam od raznih toksina.
Foto: Pixabay
Osim toga, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože, ali će vam pomoći i da bolje spavate.
Ako pazite na težinu, preporučuje se isključivanje svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je neophodno za gubitak težine.
Med uopšte nema holesterol. Upravo suprotno: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola.
Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u organizmu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.
Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i, kao posledicu, poboljšava pamćenje. Osim toga, kalcijum koji se nalazi u medu lako se unosi u mozak, što blagotvorno deluje na njegovo funkcionisanje.
Šećer sadržan u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin. Serotonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji podstiče kvalitetan san.
Med sadrži triptofan. Ova hranjiva materija jedna je od nužnih za naše telo. Triptofan je deo strukture dva hormona - melatonina, koji podržava normalan san i serotonina, koji uspostavlja ravnotežu u stepenu anksioznosti.
Za one koji se često bude noću, uzimanje kašičice meda pre spavanja je dobra opcija za održavanje tela opuštenim tokom cele noći.
Med pomaže u smirivanju živaca i ublažavanju umora. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbuje u krvotok, što doprinosi opuštanju i ublažavanju psihičkih poremećaja.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
28.04.2024.•
1
Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
Ni vegetarijanci je ne mogu izbeći: Koja hrana sadrži najviše plastike?
28.04.2024.•
4
"Koliko plastike želite za večeru, gospodine? A vi, gospođo?" Iako može izgledati kao deo iz nekog satiričnog skeča, istraživanja pokazuju da je ovo i suviše blizu stvarnosti.
Piletina sa povrćem i rižom
27.04.2024.•
0
Sočna piletina sa šarenim povrćem i rižom pruža savršenu ravnotežu ukusa.
VIDEO: Kako da napravite vanilice na starinski način?
26.04.2024.•
0
Vanilice su ukusna poslastica koju mnogi vole.
VIDEO: Ako volite smoki - ovo je zdravija verzija koju možete napraviti sami
24.04.2024.•
0
Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz detinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
2
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
2
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
5
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Vinska vizija Otvorenog Balkana i ove godine na Sajmu vina u Veroni
13.04.2024.•
0
Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se po drugi put na prestižnom sajmu vina "Vinitaly" u Veroni od 14. do 17. aprila.
VIDEO: Reklama u kojoj časna sestra jede čips umesto hostije izazvala bes vernika
10.04.2024.•
8
Italijanska reklama koja prikazuje časne sestre kako jedu čips umesto hostije, dok se pričešćuju, kritikovana je za bogohuljenje od ljutih članova organizacije katoličkih gledalaca.
VIDEO: Ova pica se prvo zapali, a zatim seče makazama
08.04.2024.•
1
Na Tiktoku se pojavio snimak "bomba pice", navodno najbolje pice u Koreji.
Maslinovo ulje najviše se krade iz supermarketa u Španiji
07.04.2024.•
1
Maslinovo ulje kliza iz ruku španskih trgovaca. Kuhinjski proizvod je dobio nadimak "tečno zlato" jer je postao najkradeniji proizvod iz španskih supermarketa.
Prolećna supica od povrća koja će vam baš prijati
04.04.2024.•
0
Ova supa je savršena za prolećne dane, puna svežeg povrća i lagane arome.
Komentari 5
MK
U pravu ste što se tiče Milaninog neznanja o medu. Od voća se uglavnom pravi pekmez, a ne med. Bog zna od čega se tačno "pravi" falsifikovani med, verovatno od šećera i raznih drugih aditiva, emulgenata i kako se to sve već zove.
Niste u pravu što se tiče naziva cvetni, svaki je med cvetni. Šta je lipov med, bagremov med? Med koji pčele proizvode od cveta lipe i bagrema, a i cvetova raznih drugih biljaka. Vi neopravdano po cvetnim medom podrazumevate samo onaj med koji se svugde naziva livadski. Tako ga nazivaju i pčelari, a i potrošači.
Dakle i Vi i Milana se malo bolje obavestite o medu, tom dragocenom proizvodu prirode i vrednih pčela!
Slobodan
Vesna
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar