Osim toga, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože, ali će vam pomoći i da bolje spavate.
Ako pazite na težinu, preporučuje se isključivanje svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je neophodno za gubitak težine.
Med uopšte nema holesterol. Upravo suprotno: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola.
Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u organizmu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.
Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i, kao posledicu, poboljšava pamćenje. Osim toga, kalcijum koji se nalazi u medu lako se unosi u mozak, što blagotvorno deluje na njegovo funkcionisanje.
Šećer sadržan u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin. Serotonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji podstiče kvalitetan san.
Med sadrži triptofan. Ova hranjiva materija jedna je od nužnih za naše telo. Triptofan je deo strukture dva hormona - melatonina, koji podržava normalan san i serotonina, koji uspostavlja ravnotežu u stepenu anksioznosti.
Za one koji se često bude noću, uzimanje kašičice meda pre spavanja je dobra opcija za održavanje tela opuštenim tokom cele noći.
Med pomaže u smirivanju živaca i ublažavanju umora. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbuje u krvotok, što doprinosi opuštanju i ublažavanju psihičkih poremećaja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 5
MK
U pravu ste što se tiče Milaninog neznanja o medu. Od voća se uglavnom pravi pekmez, a ne med. Bog zna od čega se tačno "pravi" falsifikovani med, verovatno od šećera i raznih drugih aditiva, emulgenata i kako se to sve već zove.
Niste u pravu što se tiče naziva cvetni, svaki je med cvetni. Šta je lipov med, bagremov med? Med koji pčele proizvode od cveta lipe i bagrema, a i cvetova raznih drugih biljaka. Vi neopravdano po cvetnim medom podrazumevate samo onaj med koji se svugde naziva livadski. Tako ga nazivaju i pčelari, a i potrošači.
Dakle i Vi i Milana se malo bolje obavestite o medu, tom dragocenom proizvodu prirode i vrednih pčela!
Slobodan
Vesna
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar