Četiri namirnice postaju toksične kada se drže u frižideru

Frižider je neophodan deo svakog domaćinstva jer održava hranu svežom. Međutim, neke namirnice ne bi trebalo čuvati u njemu jer mogu postati toksične.
Četiri namirnice postaju toksične kada se drže u frižideru
Foto: Pixabay
Stručnjakinja za zdravlje creva dr Dimpl Jangda na Instagramu je otkrila da su te namirnice beli luk, crni luk, đumbir i pirinač.
 
Beli luk
 
Beli luk se može ubuđati ako ga držite u frižideru.
 
"Nikada nemojte držati beli luk u frižideru jer vrlo brzo počne da se stvara buđ, a buđ na belom luku zapravo se povezuje s rakom", rekla je Jangda i savetovala da beli luk držimo na suvom i mračnom mestu.
 
"Beli luk je niske kiselosti, što ga čini sklonim taloženju bakterije Clostridium botulinum, koja je jedan od krivaca za botulizam", upozorila je ona.
Crni luk
 
Crni luk je kultura koja je otporna na niske temperature. Stručnjakinja objašnjava: "Kada luk stavite u frižider, skrob počinje da se pretvara u šećer i počinje da se stvara buđ. Mnogi ljudi prave ovu grešku. Presecite glavicu luka, polovinu iskoriste za pripremu jela, a drugu polovinu stave u frižider. Nemojte to raditi", apelovala je Jangda.
Đumbir
 
Poput belog i crnog luka, đumbir je osetljiv na buđ.
 
"Vrlo brzo počinje da se stvara buđ kada ga stavite u frižider, a to se povezuje s zatajenjem bubrega i jetre. Nemojte ga hladiti", upozorila je Jangda.
 
Pirinač
 
Pirinač se može čuvati u frižideru, ali ne duže od 24 sata. Nekuvani pirinač može sadržati spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživeti kuvanje.
 
Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4 do 48ºC. U jelima poput pirinča bakterije mogu proizvoditi toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, dijareje i stomačnih grčeva. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča, zbog čega je potrebno odmah potražiti pomoć lekara. Iako je smrt retka posledica, nije isključena. Bacillus cereus može da raste u raznim namirnicama koje sadrže skrob, od pirinča do testenine.
  • Danica

    26.02.2024 11:09
    komentar
    Ma dosta više , sada su smislili da,se i jaja ne drže u frižideru.
    U supermarketima,kupujemo meso koje se ne pokvari 15 dana.Verovatno ga potapaju u formalin .
  • Ve

    24.02.2024 23:07
    A što sve te namirnice veliki proizvodjač i drže u hladnjačama? Šta sa tim ?
  • Felipe014

    24.02.2024 22:03
    Gluposti
    U podrumu su slične temperature kao u frižiderima a luk se uvek čuvao u podrumu, mračno, konst temperatura i vlažnost...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.