Četiri namirnice postaju toksične kada se drže u frižideru
Frižider je neophodan deo svakog domaćinstva jer održava hranu svežom. Međutim, neke namirnice ne bi trebalo čuvati u njemu jer mogu postati toksične.
Foto: Pixabay
Stručnjakinja za zdravlje creva dr Dimpl Jangda na Instagramu je otkrila da su te namirnice beli luk, crni luk, đumbir i pirinač.
Beli luk
Beli luk se može ubuđati ako ga držite u frižideru.
"Nikada nemojte držati beli luk u frižideru jer vrlo brzo počne da se stvara buđ, a buđ na belom luku zapravo se povezuje s rakom", rekla je Jangda i savetovala da beli luk držimo na suvom i mračnom mestu.
"Beli luk je niske kiselosti, što ga čini sklonim taloženju bakterije Clostridium botulinum, koja je jedan od krivaca za botulizam", upozorila je ona.
Crni luk
Crni luk je kultura koja je otporna na niske temperature. Stručnjakinja objašnjava: "Kada luk stavite u frižider, skrob počinje da se pretvara u šećer i počinje da se stvara buđ. Mnogi ljudi prave ovu grešku. Presecite glavicu luka, polovinu iskoriste za pripremu jela, a drugu polovinu stave u frižider. Nemojte to raditi", apelovala je Jangda.
Đumbir
Poput belog i crnog luka, đumbir je osetljiv na buđ.
"Vrlo brzo počinje da se stvara buđ kada ga stavite u frižider, a to se povezuje s zatajenjem bubrega i jetre. Nemojte ga hladiti", upozorila je Jangda.
Pirinač
Pirinač se može čuvati u frižideru, ali ne duže od 24 sata. Nekuvani pirinač može sadržati spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživeti kuvanje.
Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4 do 48ºC. U jelima poput pirinča bakterije mogu proizvoditi toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, dijareje i stomačnih grčeva. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča, zbog čega je potrebno odmah potražiti pomoć lekara. Iako je smrt retka posledica, nije isključena. Bacillus cereus može da raste u raznim namirnicama koje sadrže skrob, od pirinča do testenine.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako se pravi Aperol Spritz: Donosimo recept za omiljeno piće ove sezone
26.07.2024.•
0
Za ovo piće treba vam samo nekoliko sastojaka – Aperol (gorko-slatki liker svetlo narandžaste boje), kocke leda, ohlađeni prosecco, gazirana voda i kriška narandže.
Naučnici: Tvrdnja da umerena upotreba alkohola produžava život je propaganda industrije alkohola
26.07.2024.•
2
Naučnici na kanadskom Univerzitetu Viktorija uporedili su 107 studija o konzumaciji alkohola i otkrili da ta istraživanja ne uzimaju u obzir da ljudi prestaju ili ograničavaju alkohol usled bolesti.
Ova pića konobari ne bi naručili u kafićima
25.07.2024.•
1
Ne tražite piće koje zahteva komplikovanu pripremu ili višekomponentni koktel ako ste u prepunom baru, prenosi Punkufer.hr poruku konobara.
Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba
25.07.2024.•
5
Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.
Dodatak ishrani na bazi pirinča povezan sa smrću 175 ljudi u Japanu
24.07.2024.•
2
U proizvodnji suplementa za holesterol i visok pritisak u Japanu pronađena je toksična kiselina zbog koje je hospitalizovano skoro 500 ljudi, a sumnja se i na 175 smrtnih slučajeva.
Lubenice i dinje: Pune hranjivih materija, ali se nekim ljudima preporučuje da budu oprezni
23.07.2024.•
1
Dolaskom leta police prodavnica i pijace preplavljene su lubenicama i dinjama.
Topla ili ledena kafa: Koja je zdravija?
22.07.2024.•
1
Kako je toplotni talas zahvatio našu zemlju, mnogi od nas odbacuju vruću kafu radi ledene kafe ili hladnog napitka.
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije "regrutovalo" crno mače
22.07.2024.•
1
Crno mače koje je pronađeno u dvorištu Ministarstva spoljnih poslova Litvanije "regrutovano je" u Odeljenje za strateške komunikacije, objavilo je Ministarstvo na mreži X.
Znatno opala prodaja šampanjca
22.07.2024.•
0
Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.
Ovih osam namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom
22.07.2024.•
1
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.
VIDEO: Da, postoji pravilan način korišćenja slanika i posude sa biberom
22.07.2024.•
1
Slanik i posuda sa biberom su dva predmeta koje verovatno ima svako domaćinstvo.
VIDEO: Sećate li se popularne paste sa fetom i čerijem? Možete je napraviti baš brzo
21.07.2024.•
0
Recept za pastu sa sosom od pečenog feta sira i čeri paradajza bila je glavni kulinarski hit pre tri godine, a sve je počelo s viralnim TikTok snimkom.
Cezar salata "proslavila" 100. rođendan: Ko je osmislio i kako glasi pravi recept?
20.07.2024.•
0
Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrelih letnjih dana, proslavilo je početkom jula 100. rođendan.
Srbija za gastronomski vodič izdvaja 24 miliona dinara
17.07.2024.•
2
Izdavanje najnovijeg internacionalnog gastronomskog vodiča Srbije, "Gault & Millau", koštaće 24 miliona dinara.
Tinejdžeri u Japanu završili u bolnici nakon što su jeli čips s jednom od najljućih papričica
17.07.2024.•
0
Četrnaest japanskih srednjoškolaca prebačeno je juče u bolnicu nakon što su pojeli "super začinjen" čips, javljaju lokalni mediji.
VIDEO: Letnji slatkiš od lubenice koji sjajno izgleda, a lako se pravi
16.07.2024.•
1
Tiktok je prepun odličnih ideja za letnje poslastice, a izdvajamo jednu takvu koja, osim što odlično izgleda, sigurno je i jako ukusna.
VIDEO: Na roštilju možete peći i voće - evo koje je najbolje za to
14.07.2024.•
0
Leto je sezona mnogima omiljenog voća poput lubenica, bresaka, kajsija, dinja, smokava, krušaka, trešanja i bobičastog voća.
Povrće koje može biti štetno ako se jede u prevelikim količinama
11.07.2024.•
0
Povrće važi za jednu od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani konzumiraju ga svakodnevno.
Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata
10.07.2024.•
2
Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.
Cene kafe će nastaviti da rastu
10.07.2024.•
1
Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.
Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda
09.07.2024.•
1
Cene čaja u Indiji snažno su porasle i verovatno će se zadržati na visokom nivou zbog toplotnih talasa i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama.
Komentari 3
Danica
U supermarketima,kupujemo meso koje se ne pokvari 15 dana.Verovatno ga potapaju u formalin .
Ve
Felipe014
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar