U Italiji je nestašica pirinča od kog se pravi rižoto

Italijani vole rižoto, ali uskoro bi ga mogli pripremati sve manje jer u Italiji vlada nestašica pirinča - proizvodi se sve manje, a cene drastično rastu.
U Italiji je nestašica pirinča od kog se pravi rižoto
Foto: Pixabay
Poznate vrste pirinča od kojih se pravi rižoto rastu na pirinčanim poljima u dolini reke Po, gde se uzgaja oko 50 odsto pirinča koja se proizvodi u Evropi. 
 
Međutim, zbog najgore suše u poslednja dva veka koja je ovo područje pogodila još 2022. godine, polja su gotovo prazna.
To se oseti i na cenama, a jedna Italijanka je za RTL Direkt rekla da se kvalitetan pirinač sada prodaje za pet evra po kilogramu, a pre nekoliko meseci, kilogram kvalitetnog pirinča mogli ste da pronađete za 3,80 evra.
 
Suša je značajno uticala na proizvodnju pirinča, posebno na proizvodnju sorti Carnaroli i Arborio, koje se najviše koriste za rižoto, a poljoprivrednici su zabrinuti za buduće suše izazvane ekstremnim vremenskim prilikama.
Dolina reke Po istorijski je poznata po svojoj obilnoj zalihi vode, ali sada se suočava sa surovom stvarnošću klimatskih promena. Dok se tradicionalne sorte pirinča bore s teškim uslovima koje donosi suša, istraživači i poljoprivrednici su u trci s vremenom kako bi pronašli održiva rešenja. Razvoj nuovo prometeo, nove sorte otporne na sušu, predstavlja korak napred. 
 
Međutim, ističu kako ta nova vrsta pirinča nije dobra za rižoto.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi