VIDEO: U Japanu počela prodaja električnih kašika kojima se smanjuje unos soli

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings kreće s prodajom električne kašike za koju naučnici tvrde da podstiče zdraviju ishranu jer pojačava slane ukuse bez dodavanja soli.
Predstavljanje tog proizvoda u ponedeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je prošlogodišnja dobitnica Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu nauku. 
 
Kirin će na internetu prodati samo 200 električnih kašika za cenu od oko 117 evra i ograničenu količinu u jednoj japanskoj prodavnici u junu, ali se nada da će na kraju prodati milion primeraka u svetu u narednih pet godina. Prodaja u inostranstvu će početi sledeće godine. 
Kašika napravljena od plastike i metala razvijena je u saradnji s profesorom univerziteta Meiđi Homeijem Mijašitom, koji je ranije pokazao kako električni štapići za jelo pojačavaju ukuse, u ovom slučaju slanoću.
 
Kirin, kompanija koja pokušava da iz prodaje pića uđe i u područje zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno značajna za Japan jer odrasla osoba tamo prosečno dnevno konzumira 10 grama soli, što je dvostruko više od preporuke Svetske zdravstvene organizacije. 
Prevelika konzumacija soli povezana je s visokim krvnim pritiskom, moždanim udarima i drugim bolestima. 
 
"Japan ima kuhinju koja favorizuje slane ukuse. Japanci moraju da smanje unos soli, ali može biti teško napustiti naše prehrambene navike. To nas je dovelo do razvijanja ove električne kašike", rekla je Kirinova istraživačica Ai Sato. 
 
Kašika je teška oko 60 grama i radi na punjivu litijumsku bateriju.
 
  • NS

    22.05.2024 11:20
    Kako mi to da priuštimo kad nam treba 500evra za četvoročlanu porodicu pa to je cela plata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.