Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak

Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
Foto: Pixabay
S prepoznatljivim zelenim poklopcima, veganske Nutele imaju za cilj daa zadovolje sve veću potražnju za hranom biljnog porekla, napisao je Ferero u izjavi.
 
Tako umesto obranog mleka u prahu u vegansku Nutelu idu biljni sastojci poput leblebija i pirinčanog sirupa. Sve to postavlja pitanje ima li veganska Nutela manji karbonski otisak od klasične i da li je bolja za životnu sredinu.
Zamena kravljeg mleka za proizvode koji sadrže manje ugljenika znači da bi ove veganske Nutele trebalo da budu manje štetne za planetu od klasičnih, a čak i ako i dalje ispuštaju nešto metana, biljni proteini bolji su za klimu od mlečnih proteina, smatraju naučnici.
 
Ovo je potkrepljeno podacima s platforme za izračunavanje ugljenika CarbonCloud - tamo je izračunato da obrano mleko u prahu stvara 15,5 kilograma ugljen-dioksida po kilogramu, dok leblebije proizvode tek 0,4 kilograma, a sirup od smeđeg pirinča 1,77 kilograma.
Međutim, mleko u prahu čini samo mali udeo (8,7 odsto) u receptu za Nutelu, a problem se krije u drugom sastojku. Naime, da je Ferero zaista ciljao na ekološki prihvatljiv proizvod, prvo bi morali da zamene palmino ulje. 
 
Palmino ulje, koje doprinosi krčenju šuma u jugoistočnoj Aziji, ostaje ključna komponenta recepta, iako njegov tačan udeo nije objavljen na etiketi proizvoda.
 
Palmino ulje je biljno ulje koje se najviše konzumira na svetu, a uz to je i jeftino. Proizvedeno uglavnom u Indoneziji i Maleziji, 80 odsto palminog ulja koristi se za hranu, 10 odsto za kozmetiku i 10 odsto za biogoriva. Ipak, alternative poput uljane repice i suncokretovog ulja emituju dva do tri puta manje ugljen-dioksida od palminog ulja.
 
Neki stručnjaci dovode u pitanje i cenu ovog proizvoda, koji je skuplji od onog na bazi mleka. Naime, iako su biljni proteini jeftiniji od mleka, veganska Nutela skuplja je od klasične - dok tegla od 350 g veganske Nutele košta gotovo 12 evra po kilogramu, klasična verzija košta između šest i 11 evra po kilogramu.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • momcilo

    10.09.2024 11:53
    dal je realno o čemu čitam...

    ode svet do djavola vi pričate o nekakvom karbonskom otisku.
  • Mile

    10.09.2024 10:50
    Vegetarijanska Nutela
    Pa rekli su Veganska a ne Zelena Nutela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.

Moguće poskupljenje Nutele

Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.