Geni su krivi za prevaru

Seks na jednu noć najčešći je način na koji žene i muškarci varaju svoje partnere. Najnovije istraživanje otkrilo je moguće razloge.
Seks na jednu noć najčešći je način na koji žene i muškarci varaju svoje partnere. Najnovije istraživanje otkrilo je moguće razloge.

Sitna promena na genu koji opisuje receptor za dopamin mogla bi da bude sve što je potrebno da bi se objasnilo promiskuitetno ponašanje. Naučnici su otkrili da su ljudi rođeni s takvom genetskom varijacijom skloniji upuštanju u rizično seksualno ponašanje.

Ranija istraživanja pokazala su vezu između genetske mutacije i podložnosti zavisnosti od droga i alkohola, pa se posumnjalo da postoji veza i sa seksualnim ponašanjem.

Sve počinje s dopaminom - kad teče mozgom, osećamo zadovoljstvo, bilo da se radi o hrani ili seksu. S evolucijskog aspekta, taj sistem se razvio da bi smo se uvek vraćali izvoru ukusne hrane, ali i seksualnim partnerima.

Džastin Garsija, autor studije, iz laboratorije za evolutivnu antropologiju i zdravlje na njujorškom univerzitetu Binghamton, objašnjava: "Čini se da motivacija za varanje potiče iz sistema koji kombinuje zadovoljstvo i nagrađivanje, a ujedno izlučuje dopamin. U slučajevima seksa s partnerima s kojima osoba nije u vezi rizik je velik, nagrada značajna, a motivacija promenljiva - sve su to elementi koji garantuju pravu navalu dopaminskog zadovoljstva."

Kako bi testirao teoriju, Garsija je okupio 181 studenta i zamolio ih da ispune upitnike o njihovim seksualnim navikama, zajedno sa ostalim sklonostima, kao što su pušenje i sklonost rizicima.

Osim pismenih upitnika, studenti su dali i DNK uzorke, koji su analizirani da bi se otkrilo koju su verziju dopaminskog receptora nasledili.

Rezultati su bili zapanjujući. Studenti sa pomenutom genetskom varijacijom bili su dvostruko skloniji promiskuitetnom ponašanju, uključujući seks za jednu noć. Takođe, punih 50 odsto priznalo je da su bili neverni.

Moglo bi se pomisliti da je nauka ovim istraživanjem varalicama pružila odličan izgovor za nestašluk, ali kako stručnjaci kažu, DNK nije sudbina. Mnogi studenti ispitanici imali su promiskuitetni gen, ali ne i želju za varanjem.

Istraživanje je pokazalo da je mutacija jednako česta kod oba pola, ali nijedno istraživanje ne pokazuje da su muškarci skloniji popuštanju svojoj slabosti.
  • Julija

    27.01.2011 12:39
    http://www.youtube.com/watch?v=eb2l0BEKOJc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.