Neverni partneri: To ne znači da smo loše osobe

Stručnjaci su sproveli eksperiment da bi zaključili kako se neverne osobe ponašaju u svakodnevnim situacijama i žive sa tom činjenicom.

Stručnjaci su sproveli eksperiment da bi zaključili kako se neverne osobe ponašaju u svakodnevnim situacijama i žive sa tom činjenicom.

Učesnicima je prvo rečeno da se prisete svoje prethodne veze. Kasnije im je zadato i da se prisete osoba koje su ih privlačile, uprkos tome što su bili zauzeti.

Nakon ovih prisećanja, sledila su pitanja na osnovu kojih su naučnici zaključivali o stepenu vernosti. Istraživači su tokom merenja namerno povećavali stepen nevernosti nekih osoba, a potom posmatrali kako reaguju na to otkriće.

Primećeno je sledeće: kada su neku osobu okarakterisali kao preljubnika, ukoliko je ta tvrdnja zaista bila istinita, ispitanik je imao potrebu da se pravda i objašnjava kako ga to ne opisuje u potpunosti. Često su se branili time da, iako su neverni, to ne znači da su loše osobe.

Na osnovu svega naučnici su objasnili da osobe koje varaju svoje partnere, iako se osećaju loše zbog toga, imaju potrebnu da pronalaze opravdanja i hvale sebe na drugim poljima. Time olakšavaju sebi grižu savesti, ali u najvećem broju slučajeva ne pokušavaju da prekinu sa svojim švrljanjem.

  • 27.12.2013 11:03
    @Anonimus
    dao sam ti plus za trud, iako se ne slazem...emocije i sex nisu isto
  • 26.12.2013 19:26
    Ljudi uopste nisu promiskuitetni, kako navodis. Promiskuitet bi podrazumevao stalno se seksati sa svima tj. bilo kim, a to nije uopste cesto kod ljudi. Ljude u bilo kakvu vezu vode intenzivna osecanja strasti ili ljubavi, koja se uglavnom usredsrede na jednu osobu, u jednom odredjenom vremenu. A druga stvar je to sto ta osecanja nisu toliko trajna, nego menjaju objekat posle nekoliko nedelja, meseci ili godina. Ali to nije promiskuitet, to je normalna serijska monogamija koja odgovara vecini ljudi. Druga stvar je sto su vecina moralni otpaci i umesto da odluce da posteno svojoj dosadasnjoj strasti ili ljubavi posteno kazu "mene je proslo, ja sad odoh dalje", oni je drze u rezervi, lazu i obmanjuju, sto ih ne cini promiskuitetnima, nego slabicima.
  • :)

    26.12.2013 16:08
    bravo Milice...
    Potpisujem sve sto si napisala.... Voleo bih da te upoznam... ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.

Koliko je seksa potrebno za sreću

Gotovo polovina bračnih parova ima seksualne odnose dva puta mesečno, pokazali su rezultati novog istraživanja naučnika sa Kinsli univerziteta u Americi.