Borba za jednake zarade muškaraca i žena, novi direktor tražio da mu smanje platu

Novom izvršnom direktoru britanske avio-kompanije Izidžet Johanu Lundgrenu plata će biti smanjena kako bi bila ista kao plata njegove prethodnice Karolin Mekol.
Borba za jednake zarade muškaraca i žena, novi direktor tražio da mu smanje platu
Foto: Pixabay
U sklopu borbe protiv nejednakosti između zarada muškaraca i žena, plata novog direktora Izidžeta će biti smanjena sa 740.000 funti (1,04 miliona dolara) na 706.000 funti, koliko je iznosila plata Mekolove, koja je početkom ove godine postala direktor britanske TV mreže ITV, prenosi Rojters.
 
Lundgren je poručio da je Izidžet posvećen tome da i žene i muškarci imaju jednake plate i mogućnosti. 
 
"Želim da to primenim na sve u Izidžetu, a da bi pokazao svoju ličnu posvećenost zatražio sam od Upravnog odbora da smanji moju platu kako bi ona bila jednaka plati Mekolove kada je ona bila u Izidžetu", navodi se u njegovom saopštenju. 
 
Na prethodnom radnom mestu u putničkoj grupaciji TUI, Lundgren je bio plaćen 875.000 funti (1,09 miliona dolara).
  • Shimmy

    30.01.2018 02:37
    Debilana, na silu
    Postoje poslovi gde je lako meriti ucinak i postoje poslovi gde je tesko meriti ucinak. Lako merenje ucinka je posao gde se npr neki proizvod slaze u kutije. Ilegalno je za istu kolicinu posla(isti broj zapakovanih kutija) ljude placati razlicito, ne samo na osnovu pola, vec i nacije, religije, itd... u praksi se jako retko desava.

    E sad posao izvrsnog direktora avio kompanije nije lako izmeriti. Nije dovoljno imati istu platu u istom periodu, vec ce se morati potruditi da posao koji uradi ne bude ni bolji ni losiji u istom vremenskom periodu kao i prethodni direktor koji je bio zena. Jer ukoliko kompanija bude bolje napredovala za vreme njegovog radnog odnosa, ispasce da je on losije placen od prethodnog direktora, a ukoliko kompanije bude nazadovala, ispasce da je placen istu svotu za losije odradjen posao...

    To sto je sam sebi smanjio platu, govori da misli da ne moze da odradi bolji posao od prethodnice, interesantno. Da mi neko ponudi vecu platu, na kraj pameti mi ne bi bilo da je zbog pola ili nacije, vec zbog znanja i vestine...

    Srecno sa laznim i prisilnim "ravnopravnostima". Jedva cekam da se ravnopravnost bas kao u politici i upravljanju pocne prisilno vrsiti po rudnicima, gradilistima, naftnim busotinama, itd, bice zanimljivo :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin