Koliko su hodalice opasne za decu?

I dok neki roditelji misle da su hodalice ili dubkovi način da se detetu omogući barem malo nezavisnosti, pedijatri još jednom upozoravaju na potencijalne opasnosti, piše CBS.
Nova studija objavljena u časopisu "Pediatrics", otkrila je da je u SAD-u u razdoblju od 1990. do 2014. čak 230.000 dece završilo u bolnici zbog povreda povezanih s hodalicom.
 
"Hodalice vrlo maloj deci brzo daju mobilnost – čak 1,2 metra u sekundi – puno pre nego što su spremni za takvu brzinu. Deca tog uzrasta su radoznala, ali ne prepoznaju opasnost", kaže autor studije, doktor Geri Smit, koji se bavi istraživanjem povreda kod dece.
 
"Sve što je potrebno za nesreću je da brat ili sestra bebe ostave otvorena vrata ka stepenicama i povreda je već tu. Dete u hodalici može preći čitavu sobu i doći do podrumskih vrata pre nego što roditelj stigne da reaguje", dodao je Smit.
 
Većina povreda, čak 91 odsto, odnosi se na povrede glave ili vrata, dok se oko 30 odsto tih povreda odnosi na potres mozga ili frakturu lobanje.
 
Čak tri četvrtine svih tih povreda nastalo je tako što je dete u hodalici palo niz stepenice. Drugi najčešći problem je kad deca padnu pokušavajući da izađu iz hodalice ili kad zahvaljujući hodalici mogu da dosegnu neki težak ili vruć predmet do kojeg inače ne bi mogla da dođu.
 
Tokom godina pokrivenih ovom studijom, broj povreda izazvanih hodalicom dramatično je smanjen: od 20.650 povreda 1990. godine pa do 2.001 povreda 2014. godine. Istraživači kažu da je to zbog usvajanja novih standarda bezbednosti hodalica 2010. godine.
 
Međutim, Smit kaže da se još uvek događa puno nezgoda povezanih s hodalicama.
 
Doktor Smit, koji inače radi na odeljenju dečje hitne pomoći, kaže da se godinama susretao s povredama povezanim s hodalicama. Kaže i da su mnoga deca bila jako ozbiljno povređena. Naglasio je i da je otprilike svaka deseta povreda uzrokovana hodalicom, fraktura labanje. Osim toga, između 2004. i 2008. poginulo je osmoro dece jer su s hodalicom pali upala u bazen ili kadu.
 
Doktor Smit kaže kako roditelji uglavnom budu šokirani kad shvate koliko je brzo dete u hodalici.
 
"Često sam čuo roditelje kako kažu da su stajali odmah uz dete u trenutku nesreće, ali da je dete bilo tako brzo da nisu stigli da ga uhvate. To su sve dobri i brižni roditelji koji su hodalicu koristili prema uputstvima i s oprezom. Njihova je jedina greška bila što su verovali da je hodalica sigurna", naveo je Smit.
 
Svim roditeljima preporučuje da se odmah reše hodalica.
 
"Danas postoje razne druge alternative poput raznih igraonica, guralica, vrtića i sličnog koji opet neće deci omogućiti opasnu brzinu. Ipak najbolje je decu samo spustiti na stomak i omogućiti im da sama nauče da se podignu, puze i na kraju hodaju kad za to budu spremna", kaže doktor Smit.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.