Saveti doktora o vežbanju nakon porođaja

Skoro sve žene žele da odmah nakon porođaja vrate liniju koju su imale pre trudnoće pa se veoma često dešava da pre vremena počnu sa vežbama koje mogu da opterete njihovo postporođajno telo.
Saveti doktora o vežbanju nakon porođaja
Foto: Pixabay
Novopečenim mamama se savetuje da ne žure sa vežbama u prvih šest meseci nakon porođaja kako bi se zaštitile od inkontinencije i drugih problema intimnih organa. 
 
Naime, stručnjaci kažu da žene očajnički žele da vrate figuru koju su imale pre porođaja i zbog toga prerano počnu naporno da vežbaju i tako opterećuju oslabljene mišiće abdomena, karlice i trupa. 
 
"Mnogi ne shvataju kakve posledice ih čekaju ako ne puste da se telo oporavi nakon porođaja", izjavila je Ema Brokvil, fizijatar za žensko zdravlje koja se specijalizovala u području postnatalnih vežbi. "Ne prođe ni nedelju dana da ne radim sa barem jednom ženom koja se povredila zbog preranog intenzivnog vežbanja nakon trudnoće i porođaja", otkrila je Brokvel. 
 
"Trčanjem preopterećujete organe karlice, a to može dovesti do prolapsa vagine, bešike ili creva, odnosno spuštanja organa, što će uzrokovati problem mesecima, ako ne i godinama", kaže. 
 
Zbog toga Brokvel upozorava da nijedna žena ne bi trebalo da vežba dok se telo potpuno ne oporavi. 
 
"Neke žene imaju potrebu da brzo smršaju jer su videle u časopisima da je to uspelo poznatim ličnostima", dodaje Brokvel. 
 
Ključni problem je u tome što se neke žene osećaju dobro i misle da im je telo spremno za trening. 
 
"Svaka trudnoća, bez obzira na metod porođaja, stvara pritisak na područje karlice, odnosno mišiće koji štite organe", upozorila je. 
 
Svaka novopečena majka mora da poseti ginekologa šest nedelja nakon porođaja zbog kontrole, a pre toga ne bi trebalo da izlaže telo nikakvom naporu.
  • mama dve devojčice

    17.10.2018 13:06
    Sve ce doći na svoje
    Samo strpljenje, ceo život je pred vama da vežbate, treba da budete zdrava mama svojoj bebi, ona vas svakako voli sa ili bez viška kilograma i kože

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom