Roditelji, obratite pažnju: Ovo su znakovi da je vaše dete pod stresom

Svet doživljava drastične promene, a na to nisu imuna ni deca. "Kids Minds Matter" piše da deca, baš kao i odrasli, mogu biti pod stresom, ali znakovi nisu uvek jasno vidljivi.
Roditelji, obratite pažnju: Ovo su znakovi da je vaše dete pod stresom
Foto: Pixabay

Iako deca nisu uvek dovoljno emotivno inteligentni ili nemaju dovoljno razvijen vokabular da se izraze, emotivni znakovi ili znakovi ponašanja mogu vrlo dobro da ukažu na to da prolaze kroz stresno razdoblje i da im je potrebna pomoć, piše Index.hr.

Stručnjaci objašnjavaju kako se stres kod dece može manifestovati kroz promene u njihovom tipičnom ponašanju. 

Svaka dob ima različite simptome, ali neki od najčešćih znakova su neraspoloženje ili razdražljivost, nezainteresovanost za aktivnosti u kojima je dete nekada uživalo, zabrinutost, plač, pokazivanje straha u situacijama u kojima se dete pre nije bojalo. 
 
Osim toga, dete je više vezano za roditelje pa se pojavljuju promene u apetitu i spavanju.
 
Stres kod dece od tri do sedam godina
 
Deca u ovoj starosnoj grupi, ako su pod stresom, mogu pokazivati znakove regresije. 
 
Na primer, deca koja su uspešno naučena na dudu ili WC mogu iznenada da mokre u krevetu, a mogu ponovno da počnun da sisaju palac.
 
Mogu se javiti i problemi s obraćanjem pažnje na stvari oko sebe, napadadi besa ili strah od odvajanja. Takođe, može doći do svađa oko jela i odlaska na spavanje.
 
Stres kod dece od sedam do 10 godina
 
Deca u ovoj starosnoj grupi nešto su svesnija neobičnih vremena u kojima se nalazimo. 
 
Mogu se bojati za sopstveno zdravlje i brinuti za svoju porodicu, a obično se to odnosi na bake i deke, ali često i na roditelje. 
 
Deca to iskazuju tako da mogu svoje strahove ispoljiti u obliku ljutnje ili razdražljivosti.
 
Ostali simptomi su zabrinutost, strah, a kod neke dece primećuju se promene u ponašanju - kod kuće se ponašaju na jedan način, a u školi ili s prijateljima na potpuno drugačiji. 
 
Sve su to znakovi da dete prolazi kroz stresno razdoblje i da mu je potrebna pomoć.
Stres kod dece od 10 do 13 godina
 
U ovom razdoblju počinju se pojavljivati buntovništvo i neposlušnost. 
 
Roditelji često primećuju otpor među decom kada moraju da urade domaći zadatak ili neki drugi zadatak ili posao koji im je dodeljen. 
 
Deca u ovim godinama takođe ređe govore o svojim brigama i strahovima, ali stručnjaci upozoravaju da to ne znači da ih nemaju.
  • Mami blu

    23.01.2023 08:17
    Centar za socijalni rad
    Objasnite to ženama koje kafenišu i odrađuju radno vreme u Centru za socijalni rad.Totalno neefikasno i nezainteresovano rade, nesavesne pojave u društvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom