"Burnout sindrom": Prepoznajte da li ga imate, ali i kako da ga sprečite

Takozvani "burnout sindrom" se javlja kada osoba doživi previše stresa na poslu tokom dužeg perioda, a zaposleni se oseća psihički, emocionalno i fizički iscrpljeno.
"Burnout sindrom": Prepoznajte da li ga imate, ali i kako da ga sprečite
Foto: Pixabay
Zaposleni je usled toga i manje produktivan na poslu, pokazuje smanjenu brigu za druge i verovatnije je da će grešiti.
Radnici koji pate od ovog sindroma imaju nisku produktivnost, a kompanije u kojima rade beleže niži profit, smanjen broj talenata, pa čak i štetu po svoju korporativnu reputaciju. 
 
Međutim postoje određene strategije koje mogu sprečiti da dođe do "burnout sindroma".
Količina posla utiče na burnout sindrom
 
Kada su količina posla i kapacitet u ravnoteži, moguće je obaviti posao i naći vremena za profesionalni rast, razvoj, odmor i oporavak od posla. 
 
Na taj način se smanjuje rizik od burnout sindroma. Zato je jako bitno planiranje vašeg rada, razmislite o tome da li znate na čemu ćete raditi sledeće nedelje i da li imate plan za raspodelu posla.
 
Ponekad izbegavamo da predamo posao drugima, ali to može biti opasno za obe strane i dugoročno dovesti do "burnout sindroma". 
 
Reći ne je neophodno kada imate previše posla ili bi ga neko drugi mogao obaviti. Takođe nije zdravo da budete veliki perfekcionisti.
 
Kontrola posla i raspored
 
Osećaj nedostatka kontrole i autonomije, kao i neadekvatni resursi utiču na vašu sposobnost da uspete u onome što radite i doprinose sagorevanju na poslu. 
 
Ukoliko dobijate pozive od svog šefa ili odgovarate na mejlove do kasno u noć ili tokom vikenda, razmislite kako možete da povratite kontrolu. 
 
Dogovorite se o rasporedu kada ste dostupni i koja sredstva su vam potrebna da biste dobro obavili svoj posao. Sticanje osećaja kontrole nad okruženjem može povećati vaš osećaj autonomije I smanjiti rizik od burnout sindroma.
 
Zajednica i podrška su važne
 
Zajednica je neophodna za osećaj podrške. Iako možda nećete moći da birate sa kim ćete raditi, možete uložiti vreme i energiju u jačanje veza koje delite sa svojim kolegama i šefom.
 
Pozitivan grupni moral, gde se možete osloniti jedni na druge, može učiniti tim robusnijim i smanjiti verovatnoću burnout sindroma.
 
Pravičnost i osećaj da ste cenjeni
 
Osećaju pravičnosti na poslu može pomoći da se osetite da ste cenjeni i priznati zbog doprinosa koji dajete.
 
Neusklađenost vrednosti
 
"Burnout sindrom" nije samo umor. Kada se vaše vrednosti ne mogu uskladiti sa vrednostima vaše organizacije, možda ćete morati da razmislite da li je vreme da potražite novi posao.
 
Do ravnožete balansiranjem zadacima
 
Nakon odrađivanja veoma zahtevnog poslovnog zadatka (kognitivno, emocionalno ili fizički), može biti korisno preći na manje složen zadatak. 
 
Prebacivanje između zadataka različite težine na dnevnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi može biti odličan način da povratite ravnotežu i da se odmorite – a tako i sprečite ovaj sindrom.
 
Nađite vremena za mentalne pauze
 
Ponekad se osećamo nesposobnim da se zaustavimo sa radom - proveravamo mejlove dok smo u redu za kafu i kucamo beleške sa poslovnog sastanka.
 
Iako može izgledati neophodno da kada ste zauzeti mnogo radite, od vitalnog je značaja da pravite pauze. 
 
Iskoristite slobodno vreme za čitanje knjige, slušanje muzike, razgovor sa prijateljem ili trčanje kroz vežbe disanja. Odvajanje vremena za sebe je ključno za vaše blagostanje i sprečavanje "burnout sindroma".
Fizičke pauze su jednako važne
 
Stres i napetost uzimaju svoj danak fizički. 
 
Možda ćete primetiti napeta ramena ili glavobolju. Učenje da prepoznate trenutke kada ste najviše pod stresom ili uznemireni može pomoći. Kada to primetite, pronađite trenutak da polako udahnete ili prošetate.
 
Tehnike opuštanja mogu biti neverovatno korisne u resetovanju i vraćanju fokusa – a pre svega u prevenciji "burnout sindroma".

Teme

stres

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).