Kako hronični stres uništava naše telo?

Naši hormoni su osetljivi i njihovu neravnotežu mogu da prouzrokuju različiti faktori.
 Kako hronični stres uništava naše telo?
Foto: Pixabay

Verovatnije je da će se ovi problemi pojaviti kod žena nego kod muškaraca, a dok ishrana, kontracepcija i lekovi mogu da poremete hormone, stres je takođe velik okidač hormonske neravnoteže.

Osećaji preopterećenosti, ljutnje, razdražljivosti i zabrinutosti, kao i umor ili loše raspoloženje, mogu da budu znakovi da ste pod stresom, a hormonska neravnoteža prouzrokovana stresom može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu nimalo bezazleni.
Kako stres utiče na naše hormone?
 
Tokom stresnih perioda, cirkulirajući nivoi hormona stresa kao što su adrenalin, noradrenalin i kortizol rastu i prouzrokuju kaskadu fizioloških odgovora.
 
Takvo trajno povišeno stanje stresa može da dovede do brojnih fizičkih i emocionalnih simptoma i poremećaja hormona, upozorava dr Sara Brever i izdvaja četiri najčešća problema do kojih dovodi hronični stres.
 
– osećaj iscrpljenosti, gubitak energije i depresija
 
– smanjenje libida
 
– promene u menstrualnom ciklusu i izostanak menstruacije
 
– višak kilograma
 
Kako sebi možemo da pomognemo?
 
Srećom, dr Brever napominje da postoje efikasni načini kako možete da pomognete svojim hormonima, a tehnike za smanjenje stresa uključuju redovnu fizičku aktivnost, pravilnu ishranu, izbegavanje ekrana, uzimanje suplemenata i smanjenje unosa alkohola, prenosi Index.hr.
  • Dragan

    22.12.2022 00:21
    Tako sto zivimo u Srbiji. Hocu nagradu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.