Deset načina da smanjimo uticaj stresa

Nova knjiga u izdanju Akademske knjige bavi se važnom temom - mentalnim zdravljem. U pitanju je "TikTok - vodič kroz neurologiju i psihijatriju i još ponešto..." Gorice Đokić.
Deset načina da smanjimo uticaj stresa
Foto: 021.rs

Uz dozvolu izdavača, portal 021.rs donosi vam odlomak iz nove knjige dr Gorice Đokić, koju možda poznajete i kao @neurogoga.

Deset načina da smanjimo uticaj stresa
 
Stres ima važnu svrhu – omogućava nam da brzo odgovorimo na pretnje i izbegnemo opasnost. Međutim, dugotrajno izlaganje stresu može dovesti do problema u mentalnom ili fizičkom zdravlju. Veliki broj istraživanja sugeriše da povećani nivo stresa ometa našu sposobnost da se nosimo sa fizičkim bolestima. 
 
Iako niko ne može da izbegne sav stres, možemo raditi na tome da se nosimo sa tim na načine koji povećavaju naš potencijal za oporavak.
1. Jedite i pijte uravnoteženo kako biste optimizovali svoje zdravlje. Neki pokušavaju da smanje stres pijući alkohol ili previše jedući. Čini se da ove akcije trenutno pomažu, ali dugoročno zapravo mogu stvoriti stres. Kofein takođe može da multiplicira efekte stresa. Prestanite da pušite ili bar smanjite ispod 10 cigareta dnevno. Ljudi koji koriste nikotin često ga nazivaju ublaživačem stresa. Međutim, nikotin zapravo stvara veći stres.
 
2. Vežbajte redovno u skladu sa vašim fizičkim mogućnostima (šetnja, joga, taj-či, vežbanje na otvorenom, trčanje) i što više na vazduhu u parku i šumi. Dokazano je da aerobno vežbanje oslobađa endorfine – prirodne supstance koje pomažu da se osećate bolje i održavate pozitivan stav.
 
3. Proučite i vežbajte tehnike opuštanja. Uzimanje vremena za opuštanje svakog dana pomaže u upravljanju stresom i zaštiti tela od posledica stresa. Možete birati između različitih tehnika, kao što su duboko disanje, meditacija... Postoji mnogo aplikacija na mreži koje pružaju smernice o ovim tehnikama.
 
4. Smanjite okidače stresa. Svima nama život može biti ispunjen sa previše zahteva i premalo vremena. Ti zahtevi su uglavnom oni koje smo izabrali. Možete osloboditi vreme vežbanjem veština upravljanja vremenom, ali i tražiti pomoć kada je to prikladno, postaviti prioritete i rezervisati vreme za brigu o sebi.
 
5. Preispitajte svoje sisteme vrednosti i živite prema njima. Ako vaši postupci odražavaju vaša uverenja, bolje ćete se osećati, bez obzira koliko ste zauzeti. Koristite svoja merila prilikom izbora aktivnosti.
 
6. Naučite da kažete NE! Ne morate uvek da ispunite očekivanja drugih.
 
7. Postavite realne ciljeve i očekivanja. U redu je – i zdravo – shvatiti da ne možete biti 100 odsto uspešni u svemu. Imajte na umu stvari koje možete kontrolisati i radite na tome da prihvatite stvari koje ne možete kontrolisati.
 
8. Poštujte sebe i predajte se sebi. Verujte mi niko neće umreti bez vas.
 
9. Dovoljno spavajte pa makar i pomoću terapije.
 
10. Uzmite kućnog ljubimca u skladu sa vašom ličnosti i volite ga.
***
 
Dr Gorica Đokića diplomirala je na Medicinskom fakultet u Beogradu 1992. godine, nakon čega je specijalistički ispit položila na Klinici za neurologiju i Klinici za psihijatriju Vojnomedicinske akademije, kao lekar specijalista neurologije. Doktorsku tezu odbranila je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, a istovremeno je završila i master iz psihofarmakologije na Neuroscience Educational  Institute San Died u Kaliforniji. Članica je Srpskog lekarskog društva, Udruženja psihijatara Srbije, Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju (ECNP) i Neuroscience educational Institute (NEI). Objavila je više od 80 naučnih i stručnih radova i koautorka je dve knjige iz oblasti psihijatrije i jedne knjige iz oblasti demencije.
 
Više informacija o samoj knjizi pogledajte na sajtu Akademske knjige.
  • Stole

    10.12.2022 14:27
    Lep tekst, svima potreban u ova ne tako laka vremena.
  • Jovo Travar

    10.12.2022 13:08
    Vučiću legalizuj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.