Hiljade životinja ugine od srčanog udara zbog petardi

Udruženje za zaštitu životinja u Srbiji (Animal rescue Serbia) apelovalo je na građane da tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva jer njihova upotreba može biti opasna po ljude i životinje.
Hiljade životinja ugine od srčanog udara zbog petardi
Foto: Pixabay
To udruženje je navelo da praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja i da psi i mačke često uginu od srčanog udara izazvanog stresom zbog preterane buke, dok se često dešavaju i povrede koje za njih bivaju mnogo ozbiljnije nego po ljude.
"Svakog decembra ambulante su pune prestravljenih ili povređenih životinja koje su se našle u neposrednoj blizini nekog pirotehničkog sredstva, najčešće petarde", naveo je u saopštenju predstavnik tog udruženja Aleksandar Gavrić.
On je dodao da je buka posebno opasna za starije pse i mačke, kao i ulične, napuštene životinje koje ne uspeju da se sklone od pucanja.
 
Udruženje je pozvalo građane da prijave nezakonitu upotrebu pirotehničkih sredstava komunalnoj miliciji.
 
"Podaci koje je objavio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd govore da više od 50 odsto povreda uzrokovanih petardama predstavljaju opekotine, a najčešće stradaju šake i prsti, oči i glava. Uzrok svake druge povrede je neadekvatno rukovanje, dok svaku treću izazove neispravna pirotehnika", navelo je to udruženje.
 
Podsećaju da zakon propisuje kazne od 50.000 do 100.000 dinara, društveno korisni rad ili čak i zatvor za one koji tim sredstvima ugroze sigurnost drugih građana.
  • Melita

    23.12.2021 10:35
    Psi i njihovi vlasnici trpe teror tih nekoliko dana oko nove godine, od ovih sto bacaju petarde, i to je istina.

    A sta je sa gradjanima koji trpe teror 365 dana sa lavezom, psima koji vrse nuzdu po trotoarima i parkovima, napadaju pešake, jer ih vlasnici šetaju bez zaštite na njusci, ujedaju bez povoda. Itd.......

    Da li sam nesto izmislila, slagala?
  • Dejan

    23.12.2021 09:43
    @Mizofonicar. I ja zivim za dan kada ce poceti svi da se kazne, koji remete mir komsijama sa njihovim psima(lavezom). Obisao sam pola Evrope, i nigde nisam video da se pas veze za lanac/boks, i pusta da laje po ceo dan komsijama do kuce. To je vama normalno? Eto meni ne smeta muzika, ali mi smeta Vas pas kada laje. Sto bih ja bio prisiljen da slusam to?
  • Sabahudin

    21.12.2021 08:29
    Omerović
    Rešenje: vratite se sa svojim kucama i macama na selo iz koga ste došli u NS a pogotovo u BGD...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.