Simptomi menopauze mogu trajati do 14 godina

Simptomi menopauze, poput talasa vrućine, mogu trajati i do 14 godina, što je duže nego što se ranije smatralo, utvrdili su američki naučnici u istraživanju koje je pokazalo da su kod polovine žena simptomi trajali nešto više od sedam godina.
Simptomi menopauze, poput talasa vrućine, mogu trajati i do 14 godina, što je duže nego što se ranije smatralo, utvrdili su američki naučnici u istraživanju koje je pokazalo da su kod polovine žena simptomi trajali nešto više od sedam godina.

Američko istraživanje, koje prenosi "Daily Mail", pokazalo je i da je menopauza kod žena počinjala prosečno od 51. godine, kada prestaje menstruacija i pada nivo estrogena, i da je polovina žena imala najneugodnije simptome prosečno duže od sedam godina, odnosno 7,4 godine.

Američki stručnjaci kažu kako je potrebno uložiti veće napore kako bi se pronašli novi načini pomoći ženama s obzirom na to da se uzimanje hormonske terapije ne preporučuje duže od pet godina jer je prate zdravstveni rizici.

Istraživanje je obuhvatilo 1.449 žena s učestalim talasima vrućine i noćnim znojenjem i najveće je do sada sprovedeno, a obuhvatilo je žene iz različitih etničkih grupa. Žene su praćene od 1996. do 2013. i sve su udovoljavale početnom kriterijumu istraživanja od barem šest dana s talasima vrućine ili noćnim znojenjem u prethodne dve sedmice.

Istraživanje je pokazalo da talasi vrućine, što ranije počnu to duže traju, odnosno da je kod žena koje su imale talase vrućine pre gubitka menstruacije bila veća verovatnoća da će oni trajati još godinama nakon menopauze, značajno duže nego kod žena čiji su se simptomi pojavili tek nakon gubitka menzisa.

Među ženama obuhvaćenim istraživanjem svaka osma imala je talase vrućine dok je još imala redovnu menstruaciju. Kod dve trećine žena talasi vrućine pojavili su se u perimenopuzi, razdoblju kada menstruacije počnu da se proređuju.

Žene koje su talase vrućine dobile dok su još redovno menstruirale imale su simptome prosečno još 11,8 godina. Devet od tih 11,8 godina bilo je nakon gubitka menstruacije i njihovi simptomi su trajali tri puta duže od prosečne 3,4 godine simptoma za žene koje su talase vrućine dobile tek nakon što su izgubile menzis.

U okviru istraživanja utvrđeno je da su žene s dugotrajnijim simptomima bile manje obrazovane, pod većim stresom i depresivnije i anksioznije.

Ranija istraživanja pokazala su da žene koje pate od talasa vrućine imaju veći rizik od kardiovaskularnih problema i gubitka koštane mase.

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.