Skank povećava rizik za psihozu?

Pušenje skanka (vrsta kanabisa) je povezano s 24 odsto većim rizikom za psihozu, pokazuje studija sprovedena na Kings koledžu u Londonu.
Pušenje skanka (vrsta kanabisa) je povezano s 24 odsto većim rizikom za psihozu, pokazuje studija sprovedena na Kings koledžu u Londonu.

Osobe koje puše takozvani skank imaju prosečno trostruko veći rizik za psihozu u odnosu na ostatak populacije, pokazuju podaci prikupljeni od 780 ispitanika starih od 18 do 65 godina, prenosi BBC.

Rizik je bio petostruko povećan kod ispitanika koji su skank pušili svakodnevno, dodaje stručni časopis "Lancet Psychiatry", jer on sadrži znatno veću koncentraciju tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka kanabisa.

Inače, psihoza se odnosi na paranoju, deluzije ili halucinacije koje mogu biti prisutne i kod nekih psihijatrijskih stanja, kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj.
  • 21.02.2015 01:27
    Ovde sve treba da je ilegalno osim kraka i krokodila.
  • Milos,Novi Sad

    20.02.2015 12:53
    Istina
    Ovo je u potpunosti tacno - provereno. ^,..,^
  • Sativa

    20.02.2015 09:21
    Super Skank koji se pojavio na UK trzistu ima i do 20% THC-a sto je dosta jako u poredjenju sa standardnim uzgojem. To ne znaci da svako ko rola mora da stavi istu dozu u joint. Smanjite dozu i sve ce biti OK mada HI nije isti kao kod normalne dzikice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.