Marihuana ne šteti ako se uzima jednom nedeljno

Stručnjaci su po prvi put objavili vodič kojim se savetuje kako bezbedno konzumirati opojna sredstva.
Stručnjaci su po prvi put objavili vodič kojim se savetuje kako bezbedno konzumirati opojna sredstva.

Konzumenti kanabisa trebalo bi da uživaju u svom omiljenom opojnom sredstvu najviše jednom nedeljno, kažu naučnici i dodaju da tako mala doza najverovatnije neće ostaviti nikakve negativne posledice po zdravlje. Ipak, najbolji način da se izbegnu sva negativna dejstva bio bi da se marihuana ne konzumira uopšte, a najosetljivije grupe predstavljaju trudnice i osobe sa teškim mentalnim bolestima.

Ovaj zaključak usledio je nakon detaljnog istraživanja u kojem je učestvovalo 40.000 uživaoca marihuane. Doktor Adam Vinstok, psihijatar i specijalista za bolesti zavisnosti, osmislio je aplikaciju "Safer Use Limits" koja je nastala na osnovu rezultata Globalnog istraživanja o drogama (Global Drugs Survey).

"Najbolji savet konzumentima bi bio da ne koriste drogu uopšte, ali lekari vrlo dobro znaju da takav odgovor niko ne bi želeo da čuje. U proteklih par godina sproveli smo zato detaljno istraživanje kako bismo došli do najboljeg mogućeg saveta po ovom pitanju, a to je da bi najbolje bilo konzumirati marihuanu jednom nedeljno", kaže Vinstok.

Na taj način, znatno bi se sprečila mogućnost negativnog uticaja droge na pamćenje, raspoloženje, motivaciju, mentalno zdravlje i zdravlje pluća.

  • Piplfoks

    23.06.2015 16:05
    Evo Mile je ubo k'o prstom u pekmez. Najveći i najbolniji razlog što mnogi tako dižu buku protiv trave je što podsvesno, negde duboko u sebi, znaju da su svoju decu vaspitali do nivoa malo pametnije koze i ni pedlja dalje. Nema tu onda mesta nijansama: ako ih puste u grad, ići će u neko mafijaško mesto poput Kontrasta; ako zapale džoint, navadiće se i pušiti tri dnevno; ako vide dva muškarca da se ljube, život će im se s*ebati. Uzalud ste vi ostali u stanju da ukombinujete posao, sport, porodicu i buksnu petkom uveče; ili ćete se meriti prema kozama, ili ćete da robijate, to je njihova logika.
  • Vlada

    23.06.2015 09:43
    @Lando
    Еvo tipičnog primera kafanskog eksperta: mogu da se skupe svi lekari sveta i da izjave da nije štetna (a da recimo šećer ubija), i da se skupe hiljade uspešnih ljudi koji vole da zapale i da kažu da im ič ne smeta, on će opet biti pametniji. Kada bi kojom srećom takvi na isti način tretirali recimo gravitaciju, ili upozorenja za pravilno korišćenje opasnih proizvoda, pa da malo ubrzaju prirodnu selekciju, da vidiš kako bi nam svima bolje bilo.
  • Lando

    22.06.2015 06:43
    Nijedna droga ne moeže biti dobro za čoveka. Svaka droga koja nasilno menja svest kod čoveka, samo može da bude štetna i da stvara zavisnost. Video sam mlade naduvane od marihuane, i ni blizu ne može da se kaže da su bili normalni, zdravi i pri svom razumu. A da ne govorimo o doživotnim posledicama usled redovno korišćenje ove droge. I pored ovih činjenica samo oni mogu tvrditi da je droga zdrava, čiji mozak je već spržen od droge i ne razmišljaju više normalno i razumno. A upoređivati drogu sa šećerom i računarom je najveći idiotizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".