Alkohol, kafa i cigare izazivaju migrenu

Alkohol, kafa i cigarete uzrok su migrena kod tinejdžera, ustanovili su nemački naučnici.
Alkohol, kafa i cigarete uzrok su migrena kod tinejdžera, ustanovili su nemački naučnici.

Prethodnim studijama zaključeno je da su glavobolje najčešća zdravstvena tegoba tinejdžera, a procenjuje se da između pet i 15 posto pati od migrena, dok između 15 i 25 posto pati od tenzijskih glavobolja.

Nemački stručnjaci su analizirali zdravstvene podatke preko 1.200 učenika starih od 14 do 20 godina. Koncentrisali su se na razdvajanje karakteristika i simptoma glavobolja i migrena, a učenici su takođe odgovorili na pitanja o svom stilu života, npr. koliko alkohola ili kafe konzumiraju, i da li su pušači.

Čak 83 posto tinejdžera je bar jednom imalo glavobolju u poslednjih šest meseci, dok je deset posto izjavilo da su imali migrenu; 49 posto je patilo od tenzijskih glavobolja, a 20 posto je imalo kombinaciju migrene i tenzijske glavobolje. Konzumacija alkohola bila je prilično raširena među učenicima: 38,5 posto je pilo pivo, 17 posto vino, a 25 posto koktele barem jednom nedeljno. Zanimljivo, 73 posto mladih ispitanika nikada nije pušilo, a 43 posto nije pilo kafu.

Autori studije ustanovili su da pojačana konzumacija alkohola, kafe, pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti znatno utiču na pojavu migrena i tenzijskih glavobolja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.