Fascinantne činjenice o ljudskom telu koje možda ne znate

Struktura i funkcionisanje ljudskog organizma su sve drugo samo ne predvidljivi.

Neke pojave su toliko neuobičajene da se o njima izvan stručnih krugova gotovo i ne govori.

Evo nekih:

* Dete na rođenju ima više kostiju od odraslih. Rađa se sa 300, ali se one tokom rasta i razvoja spajaju formirajući jače i veće kosti, tako da ih u zrelom dobu ostaje 206.

* U organizmu čoveka, svakog minuta, umire 300.000 ćelija. Mada zvuči šokantno, to je manje od 0,0001 odsto ukupne količine ćelija koje se svakodnevno nadoknađuju u ljudskom telu.

* Čovek može da živi i bez slezine, želuca, jednog bubrega, jednog plućnog krila, 75 odsto jetre, 80 odsto creva, iako su ovi organi vitalni.

* Kosa je neuništiva, osim ako se ne spali. Mada izgleda krhko, ne može da je uništi ni hladnoća, ni promena klime i vode, a otporna je i na mnoge kiseline i korozivne hemikalije.

* Čovek može da preživi bez hrane, ali ne i bez sna. Samo na vodi, bez hrane i do dva meseca, ali ako ima samo nekoliko besanih noći, posledice su neminovne. Iako rekord u nespavanju iznosi 264 sata, kod većine dolazi do radikalnih promena ličnosti.

* "Sindrom tuđe ruke", koja postaje neposlušna, u literaturi poznat kao "Alien hand syndrome", posebno je zanimljiv. Radi se o neuobičajenom neurološkom sindromu, gde se ruka ponaša kao da ima sopstvenu pamet. Ovakvo ponašanje je posledica oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, a može da se javi i kao posledica operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga. Osoba nad "tuđom rukom" nema nikakvu kontrolu, niti svest o njenim postupcima. Čak i onda kada obavlja kompleksne pokrete, kao što je otkopčavanje košulje.

Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.