Kofein pre začeća povećava rizik od pobačaja

Konzumiranje više od dva napitka s kofeinom dnevno, u razdoblju od šest nedelja pre začeća, u nekim slučajevima može rezultovati pobačajem, pokazalo je nedavno američko istraživanje.

Međutim, naučnici su istakli da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posledica jer je studija utemeljena na procenama i opažanjima. Podatak koji se odnosi jednako na buduće očeve i majke, može se primeniti i na razdoblje od prvih šest nedelja trudnoće, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Fertility and Sterility".

Njeni su autori analizirali podatke prikupljene kod 500 parova iz Mičigena i Teksasa koji su od 2005. do 2009. učestvovali u nacionalnom istraživanju o povezanosti faktora iz okoline (poput hemijskih stvari) i životnih navika s fertilitetom.

Na uzorku od 344 para u kojem je bilo trudnica, uporedili su više faktora - pušenje u trudnoći, konzumiranje napitaka s kofeinom i uzimanje multivitaminskih suplemenata i na kraju istraživanja ustanovili da se 98 trudnoća ili 28 podsto završilo pobačajem.

Procenili su da je razmera opasnosti od pobačaja bila veća za 1,74 u slučajevima kada je žena prosečno dnevno konzumirala više od dva napitka s kofeinom, u odnosu na grupu žena koje su pile do dva kofeinska napitka dnevno. Gotovo ista razmera rizika - 1,73, uočena je kod partnera koji je u istom razdoblju konzumirao istu količinu kofeina, rekla je dr Džerman Bak Luis,naučnica s Nacionalnog instituta za zdravlje dece i razvoj, koji deluje u sklopu Nacionalnog instituta za zdravlje.

"Procenili smo da je razmera veća od jedan ukazivala na povećan rizik od gubitka fetusa u razdoblju nakon začeća. Međuti moram istaći da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posledice, ovde govorimo o našim opažanjima", rekla je Back Luis.

Za razliku od kofeina, svakodnevno uzimanje vitaminskih dodataka pre začeća smanjuje rizik od pobačaja, a opasnost je još manja ako suplementi nastave da se uzimaju i tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, zaključili su naučnici.

Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.