Stomak boli zbog taloženja hrane u "džepovima" na debelom crevu

Ko izbegava čorbastu i vlaknastu hranu i ima česte zatvore, rizikuje da dobije divertikulozu debelog creva, odnosno taloženje hrane u "džepovima" na debelom crevu.
Divertikuloza dugo može da se razvija, i s vremenom izaziva simptome poput nadimanja, grčeva, tupih ili oštrih bolova u stomaku, naizmenično dijareje i zatvor.
 
Kada se creva ne prazne redovno, zbog nedovoljnog unošenja vlaknastih namirnica, dolazi do porasta unutrašnjeg pritiska i oštećenja sluznice na mestu ulaska krvnih sudova u zid creva i nastanka divertikuluma. Ove kesice se sastoje samo iz sluznice i podsluznice i u njima praktično nema peristaltike creva zbog čega u njima zaostaje stolica najčešće u vidu loptica, pa pacijenti često kažu da imaju "klikerastu" ili "brabonjastu" stolicu.
 
Prema rečima pukovnika dr Nenada Perišića, iz Vojnomedicinske akademije, pacijenti se često žale na osećaj nadimanja, zatvor, a ponekad i na grčeve u stomaku i učestale kašaste stolice.
 
- Problem je u tome što u divertikulima zaostaje stolica, zbog čega dolazi do prekomernog razmnožavanja bakterija, a samim tim i do upale sluznice - objašnjava pukovnik Perišić.
Bol kod divertikuloze javlja se u donjem levom delu stomaka i može nekad da traje neprestano. Uz to, javljaju se povremeni grčevi različitog intenziteta, osećaj pretakanja u crevima, neformirane ili istanjene stolica, u kojima može da bude sveže krvi ili čak krvnih ugrušaka.
 
Divertikuloza se retko javlja kod osoba mlađih od 40 godina, a njena učestalost raste u starijoj populaciji. Oko 70 odsto pacijenata sa divertikulozom je bez tegoba. U oko 25 odsto slučajeva javlja se upala divertikula, a kod 15 odsto krvarenje, kao posledica upale sluznice i erozije krvnog suda u zidu divertikuluma.
 
Većina pacijenata se javi gastroenterologu tek kada dođe do upale, gde se u najvećem broju slučajeva utvrdi divertikuloza. Retko, ovi džepići na debelom crevu mogu da perforiraju, prsnu, a kada se to dogodi, nastaje akutno hirurško stanje, takozvani akutni abdomen. Tada, dolazi do upale trbušne maramice i u tom slučaju je hirurška intervencija neophodna. Kod upale divertikula dovoljna je i efikasna terapija antibioticima, koji najpre otklanjaju upalu i pomažu povratku normalne funkcije creva.
 
- Divertikuloza se može utvrditi endoskopskim pregledom debelog creva, kolonoskopijom, rendgenskim snimkom debelog creva, irigografijom, CT ili MR kolonografijom, gde se jasno vide kesice ukoliko postoje na debelom crevu - objašnjava dr Perišić.
 
Da bi se sprečile ove tegobe i mogućnost nastanka divertikuloze, treba najpre izbegavati opstipaciju, i ne odlagati pražnjenje debelog creva. Svakodnevno se mora unositi više od dva litra tečnosti, sveže voće, povrće, kompoti, ovsene pahuljice. 
 
Autor: Novosti
  • djosa

    04.04.2016 11:35
    lalinski
    al' se nekad dobro jelo..., ko ce sada preci na ovas i toliku vodurinu, nek' ide u ocin!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.