Kontracepcijske pilule vam se mogu igrati s mozgom

Ukoliko se osećate depresivno, imate promene raspoloženja, nervozni ste ili imate napade besa, za to biste možda mogli da okrivite i vaše kontracepcijske pilule.

Nova studija objavljena u žurnalu "NeuroImage" navodi kako se hormonska terapija i kontraceptivnie pilule itekako mogu "igrati" s umom i uzrokovati čitav niz psiholoških poteškoća i simptoma.

Istraživači su ispitali grupu od 28 žena koje nisu pile i isti toliki broj žena koje su pile kontracepcijske pilule u periodu od tri meseca. Učesnicama u studiji skenirali su mozak pre nego su počele sa terapijom, kao i nakon nje. Rezultati su pokazali kako je kod žena koje su uzimale redovnu kontracepcijsku terapiju primećeno manje sive materije u mozgu povezane sa emocijama i pamćenjem.

Istraživači su naveli kako nije primećena nikakva posebna razlika u kognitivnim performansama, ali kako su kontracepcijske pilule u velikoj meri uticale na njihovo raspoloženje, čineći ih depresivnima ili sklonim promenama raspoloženja.

Pojedine žene su osetljive na sintetičke hormone, pa se usled korišćenja kontraceptivnih pilula mogu javiti brojni simptomi i poteškoće psihološke prirode: manjak koncentracije, zaboravnost, promene raspoloženja, nervoza, anksioznost, depresija, suicidne misli, paranoja, ispadi besa, nemogućnost da se kontrolišu emocije itd.

No, budući da gustina sive materije utiče na sposobnost mozga da obavlja svoje svakodnevne funkcije, više sive materije u ovom delu mozga znači bolju funkcionalnost, te ova otkrića mogu dati odgovor na pitanje iz kojeg se razloga neke žene na terapiji kontraceptivnim pilulama osećaju kao da nisu "sasvim svoje".

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.