Odbijanje vakcinacije neodgovorno, vraćaju nam se epidemije

Drastičan pad vakcinacije dece ugrožava kolektivni imunitet toliko da se vraćaju epidemije malih boginja, hepatitisa B ili dečje paralize, upozoravaju stručnjaci.

Kako kažu, te bolesti kod odraslih mogu da izazovu moždano zapaljenje, rak jetre, nepokretnost i mnoge druge posledice.

Poslednje istraživanje Unicefa pokazalo je da čak 30 odsto mališana do tri godine ne primi obaveznih 11 vakcina za imunitet. Epidemiolozi ističu da je u poslednjih 15 godina vakcinacija pala za 20 odsto, što je dovelo do opasnih posledica.

"Mnogi mlađi lekari nisu mogli do pre godinu-dve da vide pacijenta obolelog od malih boginja, pošto smo vakcinama tu bolest iskorenili još sedamdesetih godina. Nažalost, kako se deca sve ređe vakcinišu, tako se vraćaju male boginje pa imamo odrasle pacijente od 20 ili 30 godina. Kod njih je klinička slika ozbiljnija i postoji veća opasnost od komplikacija", ističe dr Jasminka Mišković, epidemiolog.

Opasnost vreba i od drugih bolesti. "Neredovna vakcinacija dece na hepatitis B izazvala je pojavu sve većeg broja hroničnih bolesnika među odraslima od kojih u 20 odsto slučajeva postoji mogućnost primarnog karcinoma jetre. Takođe, dečja paraliza kod odraslih može dovesti do drastičnih posledica, nepokretnosti, odnosno do toga da pacijent završi u invalidskim kolicima", upozorava Miškovićeva.

Antivakcioni lobi ojačao je u Srbiji prošle godine kada se pročulo za Slađanu Velkov, samoproklamovanu doktorku koja je na Fejsbuku osnovala Pokret protiv vakcinacije dece.

"Batut": Obezbeđen kontinuitet

Institut "Batut" saopštio je da je cilj sprovođenja obavezne imunizacije da se dostigne i održi 95 odsto i viši obuhvat na nivou celokupne populacije dece. Kako je saopšteno, obezbeđen je kontinuitet u snabdevanju vakcinama u 2016. godini, uprkos problemima koje imaju pojedini proizvođači vakcina na globalnom nivou.

Dom zdravlja Novi Sad: Većina optužbi na račun vakcina laž

Podsetimo da je u aprilu Dom zdravlja Novi Sad obeležavao 11. po redu Evropsku nedelju imunizacije. Tokom nje, radnici Doma zdravlja organizovali su akcije kojima su, kroz edukaciju i podsećanje, ukazali na značaj zaštite svakog pojedinaca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Viša medicinska sestra i koordinatorka imunizacije Dragana Kostadinović rekla je za 021 da vakcina, kao i svaki drugi lek ima svoje uobičajne nuspojave, te da postoje ređe postvakcionalne pojave, poput autizma.
 
"To su zaista retki slučajevi, ali se obično to navodi kao negativna posledica. Naravno, to jeste značajna stvar, ali bitno je istaći da od autizma ne obolevaju deca vakcinisana MMR vakcinom zato što su se vakcinisala, nego zato što u genetskom kodu imaju zabeležen autizam. Svaka virusna bolest, pa tako i vakcina, može da bude okidač za bolest, kako za dijabetes ili neurološka obolenja, tako i za autizam. Međutim, ako tako gledamo, onda ne bismo trebali da pijemo ni vodu, koja možda sadrži minerale koji mogu biti okidač za oboljenje u vezi sa smanjenim imunitetom", priča stručnjakinja.
 
Ona upozorava na to da je većina optužbi, koje se dovode u vezi sa štetnošću vakcina lažna. Ona je podsetila na slučaj pedijatra koji je vodio kampanju da MMR vakcina izaziva autizam, da bi se na kraju dokazalo da je govorio u ime roditelja koji su želeli da izvuku korist od farmaceutske kuće. Više o temi OVDE.

  • Etika u wc šolji

    17.07.2016 19:09
    Ako vas ne mryi i pogledate donje komentare, yateći će te nekoliko njih koji se predstavljaju za lekare. Istovremeno traže metode Dr. Mengela, za nasilno oduzimanje svih prava i nasilnu vakcinaciju. Ako su zaista lekari, kao im je zaista licenca produžena na 7 godina, ond apripadaju onima koje su roditelji naterali u medicinu, položaja i bogatstva radi, i onima koji bez pogovra slučaju sve što dođe odgore, a samim tim bi i arsenik i živu ubrizgavali svima, samo ako je neko iznad njih rekao da je to zdravo.
    Ispričao bih vam par slučajeva šta su u Severnoj americi radili Indijancima, deci u socijalnim ustanovama šezdesetih, ali u zadnje vreme nije ništa dozvoljeno.
    Pa vam tako neću ispričati ni iskustvo mog deteta sa vakcinom, kao ni koga su mi naši, licencirani lekari ubili i na koji način. I to dve osobe.
  • Nervirach

    17.07.2016 15:31
    Moze, ali vakcine koje smo mi dobijali. Te su proverene. Problem Torlak? Obratite se policiji, sudu....pa vi elita ste ga razbucali
  • Miki

    17.07.2016 15:08
    Vakcinacija protiv hepatitisa B nije pocela 2007 , vec je pocela 1990-1991. Sto se tice pitanja doticnog *Kako moze neimunizovani ugroziti "vakcinisanog" -odgovor je ne moze,ali i moze, mu kompromitovati imunitet patogenom! Ali taj "vakcinisani" moze dalje ugroziti sledeceg neimunizovanog! Primer- Ako nevakcinisan pacijent ima HbsAg+ antigen, i prenese ga vakcinisanom, postoji period u kojem se moze desiti da vakcinisani pacijent taj primljeni antigen preneti drugoj -ne vakcinisanoj osobi. Tako da se lanac zaraze nastavlja. Naravno imunizovani je zasticen,ali ostali nisu. Ovde je bitno pricati o kolektivnom imunitetu, koji donekle stiti neimunizovane osobe. Ali, ako je broj istih procentualno visi u odnosu na imunizovane, pada dominacija kolektivnnog imuniteta i rizik od odredjenih bolesti se znatno povecava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.