Operacije katarakte o trošku Fonda za zdravstvo u Specijalnoj bolnici "Eliksir"

Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir" u Novom Sadu 26 godina sarađuje sa Očnom klinikom "Fjodorov" iz Kaluge u Rusiji, Federalnom državnom ustanovom ruskog Ministarstva zdravlja.

Prema rečima direktorke Bolnice "Eliksir" Ruže Subotić, od 1990. godine do danas, u Rusiji je na lečenju i operacijama bilo više od 300 grupa pacijenata: "Odlazili su na lečenje onih oboljenja koja se kod nas ne mogu zbrinuti ili se jako teško dolazi do mogućnosti da se zbrinu. Jako mnogo je u tim grupama bilo dece, jer je ta klinika specijalizovana za operacije dece, čak i beba i nedonoščadi. Poznata je i po izuzetno mnogo urađenih operacija presađivanja rožnjače pacijentima iz naše zemlje".

Brojne operacije rade se sada i u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici "Eliksir" u Novom Sadu, ali i dalje pacijenti sa najsloženijim oboljenjima oka, naročito deca, oboleli od dijabetesa, sa vrlo složenim promenama na očnom dnu, kao i pacijenti sa teškim povredama oka, putuju u Rusiju radi lečenja u okviru Eliksirovog programa "U Kalugu po bolji vid". Očna klinika "Fjodorov" jedna je od vodećih u Rusiji, a pacijenti tamo odlaze organizovano, u pratnji medicinskog tima Bolnice "Eliksir".

Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir", inače prva privatna specijalistička oftalmološka bolnica u Vojvodini, ima dve operacione sale, sa najsavremenijom opremom za operacije i opremu za kompletnu dijagnostičku proceduru. Mnogo se ulaže u edukaciju stručnog kadra, pa su, između ostalog, i lekari i medicinske sestre bili na edukaciji u Rusiji. Pored toga, ruski oftalmohirurzi sa Očne klinike "Fjodorov" dolaze svakog meseca u Novi Sad, pregledaju i operišu pacijente, i kontrolišu one pacijente koji su bili u Rusiji na lečenju na toj klinici. 

Operacije katarakte o trošku Fonda za zdravstvo

Poslednjih meseci, pacijenti koji imaju kataraktu operišu se u Bolnici "Eliksir" na osnovu uputa Fonda za zdravstveno osiguranje i do kraja godine biće operisano 500 pacijenata. To su pacijenti koji su nekoliko godina bili na listi čekanja u državnim bolnicama, pa su sada, u okviru programa Ministarstva zdravlja, upućeni u neke od privatnih klinika.

Doktor Aleksandar Ivanov, načelnik Odeljenja za hirurgiju katarakte Klinike "Fjodorov", u "Eliksiru" je operisao 50 ovakvih pacijenata.

"Mi smo spremni da pomognemo svima, ali najvažnije je ne dopustiti da bolest uzme maha. Dobro je što se pojavio ovakav program, a neprijatno je to što su pacijenti dugo čekali i mnogo njih su došli kod nas sa uznapredovalim oblicima katarakte. Mi ćemo sa zadovojstvom pomagati tim pacijentima koristeći ceo arsenal mogućnosti klinike Eliksir", kaže dr Ivanov.

Kako navodi, sama operacija traje 10 do 15 minuta. Pacijent se posle operacije odmori u bolesničkoj sobi oko sat vremena, nakon toga ga lekar pregleda, daje mu propisanu terapiju i pacijent se otpušta kući. Sledeći dan je obavezna kontrola, a zatim se kontrole rade po potrebi. Operacija se radi pod lokalnom anestezijom što je, kaže dr Ivanov, jako komforno i pacijenti se ne žale da osete bilo kakvu bol.

"Operaciju treba uraditi što je moguće ranije, čim se pojavi katarakta. Pacijent se tada brže oporavlja i manje je problema. Dolazili su nam pacijenti koji zbog katarakte ne vide 10, pa i 15 godina. Naravno takve operacije prezrele katarakte daleko su složenije. Izlečenje se postiže, ali treba više vremena nego u slučajevima kada se pacijent operiše na vreme i zato je i moja preporuka pacijentima iz Srbije da ne čekaju potpuni gubitak vida. Na našoj klinici u Kalugi prošle godine je urađeno 7.000 operacija katarakte", ističe dr Ivanov.

Tokom saradnje Bolnice "Eliksir" i Očne klinike "Fjodorov", u Rusiji je izvedeno više od 20.000 operacija i medicinskih intervencija pacijentima iz Srbije i regiona. Oko 40 odsto tih pacijenata su deca - ističe doktor Sergej Jakovljevič Romanjenko, glavni hirurg klinike iz Kaluge, koji često dolazi u Novi Sad i operiše pacijente u Bolnici "Eliksir":

"Naša snaga je u tome što se mi uvek naoružamo najsavremenijom i najboljom tehnologijom, kao i u tome što imamo jako velik kolektiv kvalifikovanih oftalmologa. Radimo puno operacija, primenjujemo različite metode lečenja, te naši mladi lekari brzo postaju visoko kvalifikovani specijalisti."

"U Bolnici Eliksir urađeno je više od 2.000 operacija katarakte, a osim toga radimo i različite druge operacije oka. Laserska tehnologija obuhvata više od 1/3 svih naših operacija, a primenjuje se i mnogo različitih metoda konzervativnog lečenja. Kod različitih distrofijskih oboljenja oka, postoji puno metoda kojima pacijentima možemo pružiti pomoć i lečenje koje podstiče funkcije oka, što je vrlo korisno, pogotovo deci, a više od polovine pacijenata koji se redovno leče u "Eliksiru" su deca", navodi dr Romanjenko.

Do sada je više od 200 pacijenata bilo u Kalugi na operaciji presađivanja rožnjače.

"Kod većine je preživljavanje transplantata rožnjače bilo dobro. Među pacijentima je bilo i dece, kod kojih je takođe postignut dobar rezultat. Jasno je da presađivanje rožnjače nije jednostavna operacija, a povezana je sa malim brojem donora. Trenutno, normalne funkcije oka može da obezbedi samo donorska rožnjača, o veštačkoj mi za sada samo maštamo", kaže dr Romanjenko.

Besplatno merenje očnog pritiska

Stalna akcija Bolnice "Eliksir" su Otvorena vrata za besplatno merenje očnog pritiska. Potrebno je samo zakazati pregled na broj telefona 021/ 445 946 i 444 716.

"To je akcija koja se, inače, u svetu i u našoj zemlji organizuje povremeno, kad su dani borbe protiv glaukoma, a mi smo, zahvaljujući spremnosti ruskih hirurga, otvorili ta vrata, zapravo ih stalno držimo otvorenim, i na taj način podstičemo ljude da pravovremeno učine nešto da ne dođe do teških posledica. Očni pritisak, kažu doktori, neophodno je proveriti najkasnije posle 40. godine, a kod nekih pacijenata i ranije, ako postoje indikacije za genetsku predispoziciju", ističe direktorka Bolnice Ruža Subotić

Bolnica "Eliksir" nalazi se u Marodićevoj 12, u blizini Betanije, a penzionerima je omogućeno plaćanje troškova operacije i lečenja oka na 12 i 24 rate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.