Lekari protiv porođaja kod kuće

Porođaji kod kuće sve manje su retkost, ali ginekolozi na to ne gledaju blagonaklono.

Naš zakon ih ne zabranjuje, a razlozi zbog kojih se buduće majke odlučuju na taj korak su različiti. Međutim, lekari sa kojima je "Blic" razgovarao kažu da je u našim trenutnim uslovima jedino mesto za porođaj porodilište.

Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front" objašnjava da u Srbiji o ovom pitanju ne postoji zakonska regulativa.

- Lično sam protiv porođaja kod kuće, jer on mora da bude siguran i bezbedan - ističe dr Rakić i dodaje da država mora ovu oblast da sredi, odnosno da, ukoliko se odobri ovakav porođaj, mora da se menja Zakon o zdravstenoj zaštiti žena.

- Porođaj kod kuće je moguć ukoliko ga obavlja sertifikovana babica, a ispred kuće, gde se žena porađa, stoje sanitetska kola, kojim bih odmah bila prevezena u porodiliše ukoliko se nešto iskomplikuje. U tom slučaju i bolnica mora da bude obaveštena da postoji porođaj koji će se obavljati u kućnim uslovima. Tako je organizovano u Norveškoj i skandinavskim zemljama - navodi dr Rakić.

U polednjih godinu dana u GAK "Narodni front" rodbina je dovela dve žene, kod kojih je porođaj u kući krenuo po zlu.

- To je bila borba za život. Dok je došla do porodilišta potpuno je iskrvarila. Morali smo pet doza krvi da joj damo. Kada se tako nešto doživi, verujem da ni jedan savestan doktor ne bi podržao porođaj u kući u ovoj situaciji, kada to nije organizovano na nivou zdravstvene službe - napominje dr Rakić.

Istog mišljenja je i dr Ivan Tulić, član Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo, koji napominje da su ovakvi porođaji rizični.

- Da je neki porođaj normalan, kaže se tek kada je završen. Za čas mogu da se pojave komplikacije - kaže dr Tulić.

  • malena

    07.10.2016 16:36
    moja komšinica prije par meseci jedva izvukla živu glavu u Betaniji.samo toliko o bezbednosti
  • Neutešni roditelj

    06.10.2016 21:24
    Naravno. Kako da ukradu i istrguju bebom - koja im nije nadohvat ruke?
    Kako da naprave lažni dosije, egzitus letalis ili slično?
    Ma, da, znam, anđeli ste... nikada gori niste bili. Od Hipokrata postao ventilator.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.