Ovo je najprljaviji deo tela

Tuširanje je vrlo važan deo lične higijene. Tokom dana, na odeći, kosi i koži u svoj dom donesemo brojne mikroorganizme koji mogu biti opasni po naše zdravlje.

Međutim, iako ste se istuširali i oprali kosu, postoji deo na vašem telu koji se smatra najprljavijim i zadržava prljavštinu čak i nakon što ste se ‘bacili’ pod tuš. Reč je o pupku, koji je najnedostupniji deo na našem telu i time može postati pravo leglo bakterija.

Pravilan pupak je uvučen, a zbog svog oblika u njemu se vrlo brzo i lako sakupljaju znoj, dlačice s odeće, mrtve ćelije kože, losion i sapun. Takav spoj savršeno je mesto za razvoj mikroorganizama, zbog čega, ako ga ne perete pravilno i detaljno, može postati uzrok neprijatnih mirisa, ali i zdravstvenih tegoba poput infekcije.

Istraživanje je pokazalo kako se u uvučenom pupku (u njegovim naborima i usecima) može sakupiti čak 67 različitih vrsta bakterija, bez obzira na tuširanje. Želite li ovaj deo tela da održavate na detaljan i pravilan način upotrebite ovaj jednostavan trik sa štapićem za uši.

Uvučen pupak:

1. Pre tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol i njime detaljno očistite svaki deo pupka.

2. Tokom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje i, kao i s alkoholom, štapićem pređite kompletnu unutrašnjost pupka.

3. Pupak potom dobro isperite mlakom vodom i dobro osušite pamučnom krpicom ili peškirom.

Ispupčen pupak:

Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubljenja i nabora u kojima se skuplja prljavština.

1. Pokvasite vrh pamučne krpice ili maramicu i na nju nanesite gel za tuširanje.

2. Istrljajte pupak pa ga isperite mlakom vodom i osušite peškirom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).