Evropa odobrila novi lek za lečenje raka dojke

Evropska komisija (EMA) prošle nedelje je odobrila stavljanje u promet leka palbocikliba, kao inovativne terapije za uznapredovali, metastatski rak dojke, budući da su klinička ispitivanja pokazala da lek znatno produžuje život žena koje se bore s tim najtežim oblikom raka dojke.
Metastatski rak dojke najteži je stadijum bolesti kada se rak proširio na ostale organe te je kao takav neizlečiv, a razvije se kod približno jedne trećine žena kojima je dijagnostifikovan rani rak dojke i koje su primale standardnu terapiju.
 
Terapija palbociklibom tako postaje dostupna ženama u Evropi.
 
Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek, koji je razvila kompanija Pfizer, u februaru 2015. te je u SAD-u dosad primenjen u lečenju više od 18.000 žena s metastatskim karcinomom dojke.
 
S obzirom na to da je ukupno preživljenje bolesnica s uznapredovalim rakom dojke od 2 do 4 godine, palbociklib predstavlja veliki napredak u lečenju, jer deluje tako da ponovno uspostavlja kontrolu nad staničnim ciklusom i blokira rast ćelija tumora, odlažući progresiju bolesti.
 
Nova terapija, pokazale su kliničke studije, u kombinaciji s drugom endokrinom terapijom udvostručuje vreme preživljenja bez napredovanja bolesti kod žena sa HR+/HER2- metastatskim rakom dojke, održavajući pritom dobar kvalitet njihovog života.
 
Uprkos postignutom značajnom napretku u lečenju raka dojke, koji je doveo do ranijeg otkrivanja bolesti i razvoja efikasnijih terapija, rak dojke ni izbliza nije poražen, a posebno se to odnosi na lečenje metastatskog raka, za koji je potrebno više lekova koji će sprečiti pogoršanje bolesti, ublažili simptome i produžili kvalitet života što je više moguće, ocenili su stručnjaci okupljeni na skupu o lečenju metastatskog raka dojke krajem prošle nedelje u Pragu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.