Bolji je hladan čaj

Osim alkohola i cigareta, jedan od faktora rizika za nastanak raka jednjaka, mogao bi da bude i vruć, crni čaj, a svega četiri minute su potrebne, da se izbegne ovaj faktor rizika. Naučnici Univerziteta u Teheranu povezali su ispijanje čaja čija je temperatura 70 stepeni Celzijusa, sa pojavom raka jednjaka, objavljeno je u The British Medical Journal.Do nedavno se smatralo kako su alkohol i cigarete vodeći uzročnici oboljenja od raka jednjaka, ali ostao je nejasno kako u nekim delovima sveta, na primer iranskoj pokrajini Golestan, oboleva sve više ljudi koji nemaju takve poroke.
Do saznanja se došlo ispitivanjem navika 300 pojedinaca obolelih od OSCC-a (raka jednjaka) koje su se potom upoređivale sa navikama 570 zdravih ispitanika. Gotovo svi oboleli naveli su da često piju vreo crni čaj i to više od litre svakog dana!

U poređenju sa mlakim čajem, koji ima 65 stepeni Celzijusa ili manje, ispijanje vrućeg čaja rezultiralo je dvostruko većim rizikom oboljevanja, dok je ispijanje vrelog čaja (70 stepeni i više) čak osam puta povećavalo verovatnost oboljevanja. Iako nije sasvim istraženo, smatra se da vruća tečnost oštećuje jednjak i čini ih osetljivijim na tumorska oboljenja.

Nije zanemariva ni brzina ispijanja čaja. Naime, rizik se upetostručava kada se šoljica čaja popije za manje od dve minute nakon sipanja, u odnosu na one koji na ispijanje čaja potroše bar još četiri minute. Dobra je vest da količina popijenog čaja nije faktor rizika za nastanak oboljenja.

Kako bi potvrdili svoje rezultate, ispitivači su izmerili temperature čaja kod gotovo 50.000 stanovnika u pokrajini i pokazalo se kako je u ovom delu sveta standardna temperatura čaja između 60 i 70 stepeni Celzijusa, što je i do 10 stepeni više od 'standarda' u zapadnim zemljama, gde se čaj često rashlađuje mlekom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.