Pušači u kasnijim godinama fizički slabiji

Stariji pušači imaju veće izglede da budu krhkiji od vršnjaka koji nikad nisu pušili ili su bivši pušači, pokazuje nedavno istraživanje.
Pušači u kasnijim godinama fizički slabiji
Foto: Pixabay

Naučnici su proučavali Britance starije od 60 godina koji nisu pokazivali simptome stanja u kojem je telesna snaga manja i zbog kog su te osobe ranjivije i lakše postanu nemoćne u slučaju bolesti ili povrede poput pada.

Nakon četiri godine praćenja ispitanika pokazalo se da su pušači imali 60 odsto veće izglede da postanu ranjiviji od drugih učesnika ispitivanja koji nisu pušili. "Oni koji su u prošlosti prestali da puše nisu imali isti rizik, što sugeriiše da prestanak pušenja ima verovatne koristi čak i kasnije u životu", kazao je vođa studije Gotaro Kodžima sa Univerziteta u Londonu.

Iako je ta krhkost povezana sa starenjem, nije neizbežna. Njeni simptomi su gubitak težine, slabost, sporiji hod, nizak nivo tesne aktivnosti i smanjena mišićna masa. Krhke starije osobe imaju veći rizik od padova, fraktura, hospitalizacija i smanjenja mentalnih sposobnosti.

Britansko istraživanje obuhvatilo je 2.542 starije osobe. Na početku istraživanja 56 odsto učesnika opisano je kao snažno i nisu imali nijedan znak krhkosti, a ostali su imali jedan ili dva simptoma, ali nedovoljno da bi ih se uključilo u grupu fragilnih osoba. Bivših pušača bilo je 1.113, a sadašnjih 261.

Pušači su imali povećani rizik fragilnosti čak i kad su naučnici uzeli u obzir druge činitoce koji mogu igrati ulogu poput godina, pola, konzumiranja alkohola, obrazovanja, prihoda i kognitivnih funkcija. Bivši pušači, čini se, nisu imali povećani rizik od krhkosti, nezavisno od toga jesu li prestali da puše pre mnogo godina.

Slika je bila drugačija kod onih koji su patili od hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), uobičajene komplikacije pušenja, koja je povezana s povećanim rizikom neravnoteže, slabosti mišića, slabljenja kostiju, nesvestica i padova. Naučnici su zaključili da pušači imaju veće izglede da razviju fragilnost zbog KOPB-a, a ne zbog samog pušenja.

Studija daje pušačima još jedan razlog da prestanu da puše, kaže dr. Timu Niranen s Bostonskog univerziteta. "Osim što izaziva rak, pušenje može oštetiti srce, pluća, krvne žile, usnu šupljinu, reproduktivne organe, kosti, kožu i oči", kaže Niranen koji nije bio uključen u studiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.