Jod - prirodna prevencija najtežih bolesti

Priroda nam je podarila lek za većinu bolesti i tegoba, ali pojavom farmacije prirodna sredstva koristi sve manji broj ljudi, a sve veći broj rešenje traži u apotekama.

Ljudi zaboravljaju da je prevencija prvi korak ka dobrom zdravlju. Upravo zato ne smemo zaboraviti na preventivna svojstva joda.

Jod je neizostavan element u našem telu. On je od suštinskog značaja za funkciju štitne žlezde. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke poprima epidemijske razmere, a najnovije studije pokazuju da upravo nedostatak joda nepovoljno utiče na pojavu karcinoma.

Lekar Doni Jans smatra da jod i tiroidni hormoni, kako prirodni tako i sintetički, smanjuju rizik od oboljenja. Naravno, preventivni pregledi su veoma važni i ne smemo ih zanemariti.

Ono što treba da znamo je da telo ne proizvodi jod i zato je važno unositi ga svakodnevno. Najlakši način je preko hrane i pića. Joda najviše ima u morskim algama i plodovima, zatim u povrću kao što su beli luk, tikvice, šargarepa, brokoli. Kod nas na tržištu, odličan izvor je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom. Namirnice prženjem i pečenjem gube oko 20 odsto joda, a kuvanjem čak 58 odsto dok se minerali kroz vodu apsorbuju u najvećoj meri.

Nađite način koji vama najviše odgovara ali obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu joda svaki dan.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.