Kako proveriti da li ste zaštićeni od malih boginja?

Оd oktobra, kada je pоčеla epidemija malih boginja, do danas u Srbiјi je rеgistrоvаno više od 4.200 obolelih.
Kako proveriti da li ste zaštićeni od malih boginja?
Foto: Pixabay
Među njima je nајviše dece do pеt godina i odraslih stаriјih оd 30 gоdinа. Nајmlаđi оbоlеli imao je 15 dаnа, а nајstаriјi 70 gоdinа.
 
Trećina obolelih u ovoj epidemiji morala je biti zadržana na bolničkom lečenju. Dve osobe imale su zаpаljеnjе mоzgа, a više od 400 upаlu plućа, od koje je umrlo 12 osoba, među njima i dvoje dece. To su prvi smrtni slučajevi od malih boginja u Srbiji u poslednjih 20 gоdinа.
 
Kako objašnjava doktorka Slađana Golubović, specijalista mikrobiologije, morbile ili male boginje su virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica:
 
"Inkubacija traje 10 do 14 dana od trenutka kada je organizam zaražen virusom. Bolest počinje izuzetno visokom temperaturom koja je praćena glavoboljom, malaksalošću i jezom. Tokom nekoliko narednih dana, obolelom počinju da suze oči, smeta svetlo, javlja se bol u grlu, suv kašalj i bolovi u stomaku." 
 
Pored ovih opštih simptoma, koji prate skoro svaku virusnu infekciju, javljaju se i oni karakteristični za ovu bolest:
 
"Siguran znak da su u pitanju male boginje su Koplikove mrlje – crvene fleke u usnoj duplji sa sluzokožom koja kao da je posuta grizom. Temperatura, koja se u međuvremenu spustila, ponovo raste i ostaje visoka sve dok ne izbije osip, što traje dva do tri dana. Osip je karakterističan i izbija određenim redom – prvo iza ušiju, zatim na glavi i vratu, a u naredna dva do tri dana se spušta na telo i noge. Zadržava se tri do šest dana i povlači se istim redosledom kojim je izbijao. Ostaju tamne fleke koje nestaju za 10 do 15 dana, perutanjem kože. Ukoliko temperatura skoči i treći put znači da je došlo do komplikacija, upale pluća ili upale mozga."
 
Vеćinа onih koji su оbоlеli, njih oko 95 odsto, nisu vакcinisаni, ne zna se da li su primili vакcinu ili su nеpоtpunо vакcinisаni, što znači da su primili jednu dozu vakcine. Lekari apeluju da se vakciniše protiv ove bolesti, ali mnogi ne znaju da li su vakcinisani ili ne. Prema rečima doktorke Golubović iz Zdravstvene ustanove "Jugolab", da li je neko vakcinisan može se dokazati jednostavnom analizom.
 
"Za decu se zna, ali kod odraslih postoji dilema da li su zaštićeni ili ne. To se vrlo lako može utvrditi testom koji se radi u našoj laboratoriji, u Zdravstvenoj ustanovi "Jugolab". Test je jednostavan, izvadi se krv i rezultat bude gotov za tri sata. Dokazuju se antitela na antigen morbila i ukoliko u rezultatu postoje antitela znači da je osoba ili preležala male boginje ili je vakcinisana, u svakom slučaju je zaštićena", kaže dr Golubović.
 
 
Kako navodi naša sagovornica, vakcinacija protiv ove bolesti počela je 1971. godine i to je bila mono vakcina i štitila je samo od malih boginja. Deset godina kasnije napravljena je vakcina koja je štitila od malih boginja i zaušaka (mumps), a 1991. godine je napravljena MMR vakcina koja ima tri komponente i štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole: "Za vreme sankcija nažalost naša zemlja nije bila dovoljno snabdevena ovom vakcinom i vakcinacija nije mogla da se sprovede u dve doze kako je po pravilu, tako da tek od 1996. se sprovodi vakcinacija MMR vakcinom u dve doze. Prva se daje deci između 12. i 15. meseca, dok je revakcinacija pred polazak u školu, odnosno u sedmoj godini." 
 
Epidеmiјa mаlih bоginjа priјаvljеna je i u Nоvоm Sаdu gde je više od 50 оbоlеlih. Kako ukazuje doktorka Golubović, uzrok trenutne epidemije je mali broj vakcinisane dece: "Naročito u urbanim sredinama se broj nevakcinisane dece akumulirao. U Vojvodini je veći obuhvat vakcinacijom, ali izuzetak je Novi Sad pa nije slučajno što se epidemija pojavila u Novom Sadu."
 
Stotine pacijenata bilo je u bolnici zbog teških komplikacija što je moglo da bude sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti vakcine, a društvene mreže su postali glavni izvor informisanja za mnoge. Do pada broja vakcinisane dece došlo je poslednjih deset godina zbog antivakcinalnog lobija koji širi netačne informacije o povezanosti ove vakcine sa autizmom.
 
"Ja mislim i to nije samo moje mišljenje da je najštetnija zabluda u medicini lansirana upravo oko malih boginja i priče o povezanosti ove vakcine i autizma, što nema apsolutno nikakve veze jedno sa drugim. Zašto su se te dve stvari povezale? Verovatno zbog toga što se autizam najčešće otkrije kod dece između druge i treće godine upravo kada se i vakcinišu protiv morbila. Međutim, sigurno je da nema nikakve povezanosti, jer se autizam može otkriti i kod dece tokom prve godine života", kaže dr Golubović.
 
Poslednjih meseci, navode epidemiolozi, broj vakcinisanih je povećan. U prva dva meseca ove godine vakcinisano je 35.000 dece što je duplo više nego u istom periodu prošle godine. I naša sagovornica, kao i brojni drugi lekari, apeluje na roditelje da vakcinišu decu.
 
"Vakcinacija kao mera prevencije nema alternativu. Apel roditeljima je da vakcinišu decu, ne samo da bi postigli imunitet kod svog deteta nego i zbog kolektivnog imuniteta jer je neophodno da bar 95 odsto dece bude vakcinisano", navodi dr Golubović.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.