Bakterije i plesan na kockicama leda u ledomatima

U restoranskim i kućnim ledomatima vrlo često su prisutne bakterije ili plesan, koje dospevaju tu zbog prljavih ruku. Istraživanja dokazuju veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom.
Bakterije i plesan na kockicama leda u ledomatima
Foto: Pixabay
Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista.
 
Konzumenti osvežavajućih i žestokih pića o ovome, uglavnom, ne razmišljaju, iako dobro upućeni upozoravaju da može biti "kontaminirana" bakterijama, pa čak i plesni, pogotovo u situaciji kada ruke nisu apsolutno čiste. Na veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom i njegovu nečistoću ukazuju i mnogobrojna američka istraživanja.
 
"Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku. Uobičajeno je da bakterije koje se sakupljaju u ledomatima kontaminiraju i kockice leda. U ovakvim situacijama kontaminirani led je problem sam po sebi, a još veći ako dođe u dodir sa mesom i drugom hranom, jer je tada mogućnost za širenjem zaraze veća", naglašava dr Debra Hofman, specijalista mikrobiologije sa Univerziteta u Južnoj Floridi.
 
Plesan, takođe, vrlo često može da se nađe u restoranskim ledomatima, ali i u kućnim uslovima. Da bi se izbeglo njeno prisustvo neophodno je više puta godišnje čistiti prostore u kojima se drži led, a pogotovo kod kuće.
  • Liliana

    23.11.2018 19:01
    Odgovor komentatoru ovog tekst
    Naravno da Je dobro što Je tekst napisan, jer svi nisu Tako pametni kao Pametnica
  • Обсервер

    20.11.2018 07:57
    Паметница
    Ех, да нам није он то рекао, не би ни знали. Од кад је ледомата код нас, врши се снитарни надзор над ледом и водом, од које се лед прави. Свакако да је лед потенцијално микробиолошки опасан за конзументе пића и у технологији производње одређене хране. Добро је да нам је објаснио и шта су бактерије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.