Jedna od najkompleksnijih operacija aorte izvedena u Srbiji

Zajedno sa svetskim ekspertom prof. Hajncom Jakobom, šefom kardiotorakalne hirurgije na Univerzitetskoj klinici u Esenu, doktori Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" izveli su, prvi put u regionu, operaciju FET, jednu od najkompleksnijih iz programa aortne hirurgije.
Jedna od najkompleksnijih operacija aorte izvedena u Srbiji
Foto: Pixabay
FET procedura će značiti novi život za pacijente sa degenerativnom aneurizmom aorte i aortnog luka, ali i za hronične i akutne disekcije aorte.
 
O samoj proceduri i tome kako je protekla prva operacije, za N1 govorili su doktor Hajnc Jakob i kardiohirurg Željko Bojović. Kod tog specifičnog stanja bolesnici su životno ugroženi i do sada je hirurški pristup bio skoncentrisan na trenutno rešavanje problema, kod kojeg postoji rascep kod početnog dela aorte.
 
Radilo se, dakle, uklanjanje tog početnog dela aorte do nivoa luka. Međutim, ovakav pristup, kod značajnog broja bolesnika nije dovoljan da se dugoročno omogući rešavanje problema.
 
Ova nova hirurška intervencija koja podrazumeva kombinaciju ovog otvorenog pristupa uz novi postupak endovaskularnog klasiranja, takozvani frouzen elefant črenk omogućava da se u tom jednom hirurškom zahvatu omogući, ne samo dosadašnji postojeći način rešavanja problema, već i korišćenje dodatne procedure kojom se problem rešava mnogo opsežnije, do onog nivoa dok se u potpunosti ne zatvori komplikacija koja je nastala.
 
Pacijenti nakon toga imaju dugoročno rešenja, ondnosno preživljavanje. "Pionir sam u ovoj vrsti hirurške intervencije i moje iskustvo je 13 godina. U većem broju zemalja, koje imaju i razvijenije centre, prihvatili su ovo malo kasnije. Što se preživljavanja tiče, rezultati nakon 10 godina su 90 procenata preživljavanja. Uz to, tu je i odsustvo potrebe za bilo kakvom intervencijom, jer je sve rešeno u tom prvom aktu. Ako se radi o mlađoj osobi, koja se nažalost nađe u takvoj situaciji, ovo su sjani rezultati, to je i cilj same intervencije. Ja imam iskustva sa preko 300 bolesnika koji su na ovaj način operisani. Na nivou Evrope je napravljen je registar i zabeležene su sve ustanove i na oko hiljadu pacijenata je urađena ovakva operacija. Dakle, gotovo trećinu tih pacijenata sam ja operisao", izjavio je Jakob.
 
On je istakao da je doktor Bojović više puta boravio u nemačkom centru, u Esenu, gde su lideri u ovoj oblasti.
 
"Takođe, nekoliko puta boravio je i na kongresima na kojima smo bili domaćini, na kojima smo širili tu tehniku. Na kraju je stigla i pozivnica da u Beogradu bude gost i profesor i njegov tim. Smatram da je nivo rada u ovoj ustanovi uporediv sa centrom u kojem sam ja. Prisutan je i tim i znanje koje može da omogući da se ova procedura redovno primenjuje. Ono što je neophodno jeste da taj dodatak, ta endovasularna proteza, koja se specifično izrađuje i kupuje, bude nabavljana redovno", navodi Jakob.
  • Vesna Đurić

    03.03.2024 22:46
    Nabavka grafta za FET
    Da li se taj graft nabavlja ili smo samo na nivou zelja lekara i pacijenata...Zašto ne dozvoliti mogućnost kontinuiranih donacija gradjana, da bi se bolesni operisali..i graftovi nabavljali redovno...To nije sramota, to je neminovnost.Medicina je skupa, to svako zna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.