Jod - blagotvoran i esencijalan za ljudsko zdravlje

Moderno doba nam je donelo veliki broj promena kako pozitivnih, tako i negativnih. Većina ih se odnosi na ljudsko zdravlje. Kako se odbraniti i sačuvati od štetnih uticaja koji utiču na naše zdravlje?
Prvi preduslov dobrog zdravlja je upravo pravilna ishrana.
 
U biranju namirnica vrlo je važno naglasiti da posebnu pažnju treba obratiti na zastupljenost minerala, pošto ljudski organizam esencijalne minerale ne može sam da proizvede. Posebno mesto zauzima jod. 
 
Jod je sastavni deo hormona štitaste žlezde koji su neophodni za život, jer regulišu fizički, mentalni i polni rast i razvoj, a neophodni su za prilagođavanje na stres.
 
Veliku važnost jod ima u stvaranju nervnih struktura i formiranju inteligencije.  
 
Nedostatak joda može ozbiljno da ošteti zdravlje u svakom životnom dobu. Zavisno od razvojnog perioda, vremena trajanja i količine nedostatka joda, ispoljavaju se bolesti jodnog deficita. Najteže posledice su moždana oštećenja, posebno ako jod nedostaje u ranim fazama neuralnog razvoja. Zato bi buduće mame trebalo da obrate pažnju na redovan i pravilan unos joda u organizam. 
 
Ljudski organizam jod dobija iz mleka, jaja, raznog povrća, morskih plodova, a najbolje se apsorbuje iz vode. Kod nas je to mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom. 
 
Još davne 1912. godine, sve zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu osvojila je voda, tada pod nazivom "Franc Jozefova voda". Danas je to, tradicionalno najbolja Minaqua.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.