Ovih 10 neverovatnih verovanja o menstruaciji i dalje postoje

Jug Indije uzdrmali su nasilni protesti nakon što su se tri žene suprotstavile vekovima staroj zabrani ulaska žena u hinduistički hram.
Ovih 10 neverovatnih verovanja o menstruaciji i dalje postoje
Foto: 021.rs
Taj hram je jedan od mnogih u Indiji koji brane ulazak "ženama menstrualne dobi", što je praksa koja potiče iz verovanja da su žene i devojke nečiste tokom menstruacije. Tabui vezani za vaginalno krvarenje mogu se naći širom sveta, a ovo je 10 najuobičajenih.
 
Isključenje iz verskih mesta
 
Žene se isključuju iz verskih mesta i obreda tokom menstruacije u mnogim delovima Azije, uključujući pretežno hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine. Muslimankama po celom svetu se brani ulazak u džamije ili učestvovanje u molitvama tokom menstruacije. Prošlog januara je učenicama iz Gane bilo zabranjeno da pređu reku dok su imale menstruaciju. Zabranu je navodno odredio lokalni bog reke.
 
Devojke se izbacuju iz domova
 
U delovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, devojke i žene se izbacuju iz domova tokom menstruacije i često moraju spavati u štalama. U Nepalu ih je poslednjih godina nekoliko izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su se pokušale zagrejati paleći vatru.
 
Zabrana kuvanja
 
Praznoverja oko učinka menstruacije na hranu opstaju u mnogim delovima sveta. U Indiji postoje verovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi truliti, dok druge veruju da one mogu usiriti puter i pavlaku ili pokvariti majonez. Neki veruju da se testo za hleb koje je dotakla žena koja ima menstruaciju neće dići.
 
Zabrana kupanja
 
Od Indije i Izraela do nekoliko evropskih i južnoameričkih zemalja ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tokom menstruacije, jer će se razboleti ili postati neplodne.
 
Bez sređivanja
 
Ženama se često savetuje da ne šišaju i farbaju kosu za vreme menstruacije. Nekima se savetuje da se ne depiliraju, jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne seku ili lakiraju nokte.
 
Dalje od biljaka
 
Neke kulture brane ženama s menstruacijom da dodiruju biljke, cveće ili hodaju kroz useve, jer bi mogli uvenuti. U Indiji se ženama ponegde govori da tokom menstruacije ne dodiruju ili zalivaju biljke koje se smatraju svetim, poput bosiljka.
 
Dalje i od životinja
 
Neke kulture veruju da će neke životinje, poput pasa i konja, dodir sa ženom koja ima menstruaciju uznemiriti. U delovima Indije i Nepala devojke koje imaju menstruaciju ne smeju taknuti krave koje se u hinduizmu smatraju svetima. U nekim plemenima Ugande ženama se brani da piju kravlje mleko zbog verovanja da bi time mogle zaraziti celo krdo.
 
Što dalje od muškaraca
 
Ženama koje imaju menstruaciju se u mnogim konzervativnim mestima sveta ne dopušta da izlaze i imaju bilo kakav kontakt s dečacima i muškarcima. Ortodoksni judaizam brani ženama kontakt s muškarcima tokom menstruacije na kraju koje moraju obaviti obredno kupanje nazvano "mikvah". U delovima Poljske i Ruande se veruje da polni odnos sa ženom koja ima menstruaciju može ubiti.
 
Nema vežbanja
 
Vežbanje ili bavljenje sportom, prema nekim verovanjima, može biti štetno po menstrualni ciklus žene i njeno telo. Kineska plivačka zvezda Fu Janhui je 2016. godine otkrila da je takmičenju na olimpijadi u Riu imala menstruaciju, čime je razbila veliki tabu i izazvala opštu raspravu u Kini.
 
Zabrana korišćenja tampona
 
Devojke se često upozoravaju da bi korišćenjem tampona mogle oštetiti himen, a to bi ih u nekim konzervativnim društvima moglo osramotiti, navodi se u prilogu udruženja Tomson Rojters.
  • NEKO

    05.01.2019 20:19
    MENSTRUACIJA
    U drevnom Izraelu, sve zene su imale menstruaciju otprilike u isto vreme, na svakih 28 dana, u toku meseceve mene. Posto u to vreme zene nisu nosile donji ves, sklanjale su se od muskih pogleda, tako sto su se izdvajale u grupe po porodicama, sedele na slami i krvarile. Za decu i muskarce bi unapred pripremile hranu. Postoji knjiga CRVENI SATOR, koja o tome prica. Cak i u nasim krajevima zene u doba meseceve mene nisu radile vece poslove. Moja mama je znala da kaze: ne radim danas jer je mlad mesec, mada se davno izgubilo to da sve zene imaju menstruaciju kada je mlad mesec. A i ta zabrana da se zena pricescuje u toku menstruacije ima korene iz drevnih vremena, kada zene nisu nosile donji ves. Postojala je mogucnost da krvare po hramu, te bi se crkva morala ponovo osvestavati. To deluje smesno u doba tampona, ulozaka sa krilcima, ali, eto, tako je.
  • MIlan

    05.01.2019 18:53
    Kakva Indija, Gana i ne znam sta
    U Novom Sadu, Srbiji,u SPC gde god zenama je zabranjen pricest ako imaju menstruaciju...
  • Pahomije

    05.01.2019 17:58
    Sve je tacno, nemam primedbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).