Volan automobila prljaviji od WC šolje

Jedna američka kompanija koja se bavi iznajmljivanjem automobila je sprovela istraživanje u SAD-u o tome koliko su prljavi upravljači automobila.
Volan automobila prljaviji od WC šolje
Foto: Pixabay
U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika koji su su odgovorili na pitanje koliko često dezinfikuju i čiste unutrašnjost svojih automobila. Podaci pokazuju da 32 odsto vozača, odnosno 320 od 1.000 retko čiste. Oni su rekli da unutrašnjost automobila čiste jednom godišnje.
 
Nacionalni centar za biotehnologiju je saopštio da je "unutrašnjost automobila među najprljavijim mestima na svetu" i da može biti četiri puta prljaviji od wc-a javnog toaleta. To je neugodna istina s obzirom na činjenicu da su ljudi konstatno u kontaktu s volanom.
 
Mereći prosečnu količinu bakterija po kvadratnom centimetru, odnosno jedinica koje formiraju kolonije (CFU) ustanovljeno je da volani imaju 629 CFU jedinica, prosečni ekran smartphonea 100 CFU jedinica, dugmad lifta 313 CFU jedinica, a WC šolja u javnom toaletu 172 CFU jedinice.
 
Ono što još više brine jeste činjenica da su dve najčešće bakterije u unutrašnjosti automobila stafilokoke, koje uzrokuju različite bolesti poput trovanja hranom, infekcije kože i MRSA-e, i Propionibacterium bakterija koja može uzrokovati upalu i infekciju. To su samo dve najčešće vrste bakterija, a u unutrašnjosti automobila ima oko 700 različitih sojeva bakterija.
 
Najčešći uzrok bakterija jeste konzumiranje hrane u kolima.
  • kg

    28.01.2019 01:26
    Na volanu su samo moji mikroorganizmi, a wc solje obiluju ko zna cijim uzrocnicima bolesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.