Rad vikendom povećava rizik od depresije

Novo istraživanje otkrilo je da žene koje previše rade imaju veći rizik od depresije od muškaraca koji rade isto toliko vremena, a rad vikendom može doprineti mentalnim problemima.
Istraživanjem su analizirani podaci 20.000 zaposlenih, i kod žena koje rade više od 55 sati nedeljno uočeno je 7,3 odsto više simptoma depresije, u odnosu na žene koje rade između 35 i 40 sati nedeljno.
 
Naučnici s UCL i univerziteta "Queen Marry" iz Londona uočili su da rad vikendom povećava rizik od depresije među pripadnicima oba pola.
 
Žene koje rade vikendom imale su 4,6 odsto više simptoma depresije od onih koje rade samo preko nedelje, dok je kod muškaraca taj procenat veći za 3,4 odsto ako rade vikendima.
 
Naučnici smatraju da se veza između rada vikendom i depresije pojavljuje zbog toga što osobe koje rade vikendom češće imaju manje plaćene poslove, kod kojih je depresija i inače češća.
 
Nezadovoljstvo poslom takođe može doprineti lošem raspoloženju.
 
"Teško je utvrditi tačne uzroke, ali znamo da se mnoge žene suočavaju s većim teretom od muškaraca jer i kod kuće obavljaju više posla, što dovodi do preopterećenosti, pritiska i velike odgovornosti. Utvrdili smo i da su najdepresivniji radnici starije osobe s nižim primanjima, pušači, uglavnom obavljaju fizičke poslove i generalno su nezadovoljni poslom", rekao je glavni autor istraživanja Žil Veston.
 
On je dodao da se nada da će ovi rezultati podstaći poslodavce da pronađu načine da smanje opterećenja na radnom mestu i porade na podršci za žene koje nedeljno rade više od standardnih 40 sati.
  • nebesky

    04.03.2019 15:08
    Vikend
    Šta je to vikend?
    Šta je to rad?
    Šta je to rad vikendom...
    Otkako sam u penziji sve mi se spojilo u danas!
  • DjakoN

    04.03.2019 12:05
    Tuga....
    Nije bitno dal radite vikendom ili ne,rad za 35 000 nas ubija jer je potrosacka korpa 60 000rsd!!!!! Sto znaci bez plate od 100 000rsd mi smo ovde gladni,zedni i zeljni svega. Tako nam i treba.
  • nece ni vasa do zore

    04.03.2019 11:05
    Vikend je za odmor samo je sindikat uz direktora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.