FDA: IQOS usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) potvrdila je da je IQOS, elektronski sistem za zagrevanje duvana, usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja i odobrila je njegovu prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluka FDA usledila je nakon sveobuhvatne analize zahteva za komercijalizaciju (PMTA - premarket tobacco product application) koju je kompanija Filip Moris, proizvođač ovog uređaja, zajedno sa kompletnom naučnom dokumentacijom, agenciji predala 2017. godine.

Za razliku od cigareta, IQOS zagreva, a ne sagoreva duvan. To je prvi elektronski uređaj  za zagrevanje duvana koji je od strane FDA dobio dozvolu za prodaju u SAD.

U skladu sa zakonom iz 2009. godine, ova agencija je ovlašćena da reguliše tržište duvanskih proizvoda, što podrazumeva i nadzor nad inovativnim proizvodima iz ove oblasti. Andre Kalancopulos, izvršni direktor kompanije Filip Moris je rekao da odluka predstavlja važan korak napred za sve koji puše klasične cigarete.

"Neki će prestati. Većina neće i za njih IQOS predstavlja bolju alternativu od nastavka pušenja. Do sada je 7,3 miliona ljudi širom sveta potpuno prešlo sa tradicionalnih cigareta na IQOS. Cilj je da potpuno zamenimo cigarete bezdimnim proizvodima koji predstavljaju kombinaciju sofisticirane tehnologije i napredne nauke", rekao je Kalancopulos.

Filip Moris će komercijalizovati IQOS u SAD kroz saradnju sa Altria Grupom. Prema rečima Kalancopulosa, kompanija podržava i strogo će se pridržavati smernica za komercijalizaciju koje je propisao FDA, a koji omogućavaju da IQOS dopre isključivo do onih kojima je i namenjen - punoletnih pušača.

Kompanija Filip Moris podnela je inače Američkoj agenciji za hranu i lekove sveobuhvatna naučna istraživanja kako bi obezbedila podršku za svoje dve aplikacije - PMTA koja se odnosi se na komercijalizaciju IQOS-a na američkom tržištu, i drugu koja se i dalje razmatra, a odnosi se na klasifikovanje ovog proizvoda kao "duvanskog proizvoda modifikovanog rizika".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.